Реклама / Ads
14| 10110 |26.01.2018 НОВИНИ

Милиони за Румъния, мъмрене за България

.
Европейската комисия определи 873 млн. евро за проекти за енергийна инфраструктура, след като в четвъртък (25 януари) държавите членки на общността постигнаха съгласие по предложението й.
 
По-конкретно сумата ще бъде разпределена между 17 проекта в областта на електроенергията и природния газ (за осемте от сектора на електроенергията ще се отпуснат 680 млн. евро, а за останалите девет - 193 милиона). Парите са по линия на Механизма "Свързана Европа" (МСЕ).

За изграждането на междусистемната връзка Франция - Испания по проекта "Бискайски залив" ще отидат 578 млн. евро. Тя почти ще удвои способността за пренос на ток между двете държави. Този ръст ще даде възможност за увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници и ще допринесе за прехода към чиста енергия.

Един от най-големите проекти за енергийната инфраструктура в Германия - SuedOstLink, ще получи 70 млн. евро. Въпросният електропровод ще осигури така необходимата връзка между произвежданата на север вятърна енергия и центровете на потребление в южна Германия

За Румъния са предвидени 27 млн. евро. С тях ще се подпомогне изграждането на нов вътрешен електропровод между АЕЦ "Черна вода" и селото Стълпу. Според Еврокомисията по този начин ще се увечили междусистемната преносна способност между Румъния и България и ще се подпомогне интегрирането на вятърната енергия от черноморското крайбрежие.

Междувременно комисията смъмри нашата страна, че не е приложила изцяло европейското законодателство в областта на енергетиката. Тя очаква България да спазва разпоредбите за енергийните пазари, включително и правилата за отделяне на операторите на преносни системи от енергийните доставчици и производители, за повече правомощия на националните регулатори и за подобряване на работата на пазарите на дребно в интерес на потребителите.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4079 |05.01.2018 Работодатели се жалват, че губят милиони от почивките на наемниците си . 12| 8214 |26.11.2017 Скандално: Десетки милиони държавен подарък за царя при спечелени дела . 2| 4066 |05.11.2017 Червеният кръст загубил милиони от парите за ебола за Африка . 2| 4671 |31.10.2017 Каролев: Само с милиони образованието няма да цъфне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads