Реклама / Ads
22| 6381 |13.09.2012 НОВИНИ

Милионите на братя Галеви изпрани през остров Гърнси

.
Милиони долари са изпрали през малкия остров Гърнси в Ламанша осъдените на 5 г. затвор у нас дупнишки бандити Ангел Христов и Пламен Галев.
 

Това са засекли нашите разследващи с помощта на ФБР. Двамата изчезнаха от страната в средата на май, щом Върховният касационен съд обяви, че остават окончателно зад решетките, пише 24 часа. През юни Галеви бяха обвинени задочно от спецпрокуратурата, че са тартори на организирана престъпна група за банкови преводи в чужбина чрез фалшиви документи и пране на пари.
 

За 8 г. с помощта на доверената им счетоводителка Христинка Ангелова те успели да изперат над 35,5 млн. лв. чрез фиктивни сделки за внос на мерцедеси, втора употреба, които обаче така и не пристигнали у нас.

Разследващите очакват сумата да набъбне. Гърнси е вторият по големина британски остров в Канала, и се води коронно владение на Великобритания. Островите в Ламанша обаче не са част от Обединеното кралство, а са подчинени директно на британската корона.

Сложността на управлението го прави предпочитана зона за изпиране на пари от бандити от цял свят. Според криминалисти Галеви не са първите българи, чиито милиони са минали оттам, обясниха разследващи.

Особеност на законите в остров Гърнси обаче е, че дълго се бавят отговорите на отправени запитвания за съдебно сътрудничество. Затова и нашите власти не са много обнадеждени, че оттам ще кажат кой е титуляр на сметките на Братя Галеви. Подобни питания сме отправили до Швейцария и Кипър. Допълнителни въпроси има и към Великобритания.

За да се ускори изпълнението на съдебните поръчки, нашият представител в Евроджъст, международната организация за правна взаимопомощ, ще иска срещи с тамошните хора от организацията, съобщиха от разследването.
 

Минимум 5-6 месеца преди 15 май,когато ВКС обяви присъдата, е започнала подготовката на Галеви по напускането им на страната, убедени са разследващите. Проучили са държавата, където ще се настанят, изпратили са доверени хора да оглеждат имоти и да ги купят на името на подставени лица. Подготовката е включвала и фабрикуването на фалшиви документи за самоличност, с които безпроблемно да пребивават, изнасянето на бизнеса и парите, тегленето на суми от сметките, пак чрез подставени лица, прехвърлянето на суми от сметка в сметка.

Самите 35,5 млн. лв., които са изпрани от двамата, не са открити, а е проследено само движението им. С част от парите е купен и луксозният автопарк на офшорките, чиито представители у нас са Галеви - мерцедеси, БМВ-та, порше, астън мартин. Братята са напуснали съвсем безпроблемно страната през ГКПП Кулата 3-4 преди Върховният съд да обяви присъдата, смятат разследващите.
 

Държавите от Южна Америка, като например Аржентина, Южна Африка и Австралия, са сред предпочитаните дестинации на издирвани наши престъпници, коментират още криминалисти. Практиката показва, че обикновено се избира по-голяма държава, за да не бие на очи присъствието. В скоро време предстои да бъде издадена и европейска заповед за арест по делото за пране на пари. Тя обаче важи само в страните-членки на Евросъюза. Хора на Галеви в Дупница пък, за да всяват страх и ужас в района, дори твърдели, че двамата се укриват в региона. Те даже продължавали да контролират, а дори и да наблюдават имението си в Ресилово, за което се грижела жената на Ангел Христов.

 

От имението, офисите и дома на Христинка Ангелова са иззети документи, компютри и лаптопи, обясниха разследващи. Всички файлове обаче били изтрити и се наложило дни наред компютърни специалисти да ги възстановяват. Точно от изтрит файл разследващите се натъкнали на бушона в схемата за пране на пари Методи Ковачев. На негово име е регистрирано едноличното дружество ЕТ "Мелита - Методи Ковачев", чрез което са извършвани финансовите трансакции. 60-годишният инвалид отказва да посочи как е бил вербуван да участва и какво възнаграждение е получил за това. Най-вероятно Христинка Ангелова е тази, която го е намерила. Смята се, че Ковачев се препитавал основно от това - давал регистрираните на негово име дружества в услуга на бизнесмени за нечисти сделки. Освен на "Мелита-Методи Ковачев" той се води собственик на фирмите "Вида Гуми" и "ИММС-Импекс", регистрирани на ул. "Николай Коперник" в столичния кв. Гео Милев.
 

За 8 г. Ковачев - от 2003 до 2010 г., извършил над 600 трансакции на суми от порядъка от 30 до 100 хил. долара. Незначителна част от парите са в евро. Повечето са в долари. Основно правило било да не се превеждат много пари накуп, за да не бие на очи. Методи носел парите кеш и ги превеждал винаги от едно гише в софийски клон на една банка. Обслужвала го винаги една и съща служителка. Основание за преводите били договори за доставка на автомобили втора употреба и авточасти. Контрактите били съвършено еднотипни. Сключвани са с две американски компании - "Виеро" и "Малоне", швейцарската фирма "Аймакс" и компания в Кипър. От съответните страни отговарят в съдебни поръчки, че такива фирми не съществуват. Възможно е да изскочат и други бушони, ако спецовете успеят да възстановят по-голяма част от изтрите файлове. 

 

"На името на Братя Галеви не се води почти нищо у нас, те се осигуряват и на суми, близки до минималните, макар че част от техните близки са плащали и осигуровки върху максималния доход", поясняват разследващи.

На практика офшорните фирми, чиито управители се водят Пламен Галев и Ангел Христов, не развиват никаква дейност. Никой от съседите на посочените за регистрация адреси не е чувал и виждал Братя Галеви.

Над 200 тома с материали са събрани по делото за пране на пари до момента - разпити на десетки свидетели, експертизи, счетоводни документи и съдебни поръчки. Очаква се делото да приключи до края на годината. Всичко обаче зависи и от бързината на съдебните поръчки.

Възможно е разследването да бъде спряно, докато Галеви ги няма, защото по закон при задочно повдигнати обвинения те могат да поискат делото да почне отначало, дори и да има присъди на всички инстанции. Евентуално спиране обаче не означава, че по случая няма да се работи, коментират магистрати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5394 |17.08.2012 Отнемат имущество на Галеви за над 4 млн. лв. . 23| 11415 |30.07.2012 Бияч на "братя Галеви" нападна жена в Дупница, троши колата й . 35| 9398 |02.07.2012 Гала ще гони братя Халваджиян, както МВР братя Галеви . 93| 7748 |23.06.2012 Станишев пита ГЕРБ за братя Галеви. Борисов: Не коментирам лъжци!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads