Реклама / Ads
Frognews
0| 4611 |01.03.2018

Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба

.
Управляващите в Столична община опитват да се измъкнат от делото срещу увеличаването на билета за градски транспорт на 1,60 лева, което очевидно ще загубят с нова Наредба. Това разкри на пресконференция заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова.
Пред журналистите застанаха още председателят на групата на БСП в СОС и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов, както и общинските съветници Борис Цветков и Николай Николов.

"Както вече е известно, Административният съд-София град отмени Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. Това изменение стана популярно с увеличаването на цената на единичния билет за градски транспорт от 1,00 на 1,60 лева и картата за 10 пътувания от 8 на 12 лева. Мотивите на съда за отмяната бяха свързани главно с липсата на обосновка, най-вече икономическа, на новата цена от 1,60 лева, обясни Милка Христова. - СОС и ЦГМ обжалваха това решение и ВАС насрочи делото за 25 април 2018 г. При потвърждаване на решението на Административния съд следва да бъде върната цената от 1 лев на билета".

 

Милка Христова добави, че от публикуван Доклад от група общински съветници от ГЕРБ на страницата на СОС в Интернет е установила, че управляващите подготвят съвсем нова Наредба, вместо да правят промени в съществуващата досега. "В тази нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община са запазени цените на превозните документи от старата, обжалвана, Наредба, в това число и цената на единичния билет от 1,60 лева и цената на картата от 10 пътувания от 12 лева", обясни още тя.

 

Според Милка Христова, целта на това действие от страна на управляващите в Столична община е да бъде осуетена възможността съдът да върне старата цена на единичния билет за градския транспорт от 1,00 лев и на картата от 8 лева. "По този начин управляващите от ГЕРБ в СО си спестяват неудобството да признаят, че опозицията в лицето на БСП беше права, когато твърдеше, че цената от 1,60 лева е несправедлива, необоснована и няма да насърчи гражданите да ползват градския транспорт, а икономически ще ги стимулира да ползват личните си моторни превозни средства, коментира още Милка Христова. В последната година и половина този факт беше доказан - част от гражданите отказаха да плащат високата цена на билета и се засили автомобилният трафик в столицата. Оттам се увеличи замърсеността на въздуха и стигнахме до другия парадокт - въвеждането на зелен билет от 1,00 лев и безплатен бял билет".

 

Милка Христова беше категорична, че въвеждането на новите превозни документи - зеления и бял билет, намаляването на санкцията за нередовен пътник от 200 на 50 лева и правото безплатно да бъде превозван багаж в градския транспорт по никакъв начин не налагат приемане на изцяло нова наредба. "Това се прави само при съществена промяна на обществените отношения, които се регулират с тази Наредба, обясни тя. - Но такива към настоящия момент не са на лице".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. България остава под наблюдение в ЕС, Румъния се измъква 14| 9164 |30.01.2018 . Милка Христова: Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките на СОС 0| 4327 |27.01.2018 . Милка Христова: Огромният провал на Бюджет 2017 в София е в усвояването на европейски пари 0| 3574 |24.01.2018 . Милка Христова: В бюджета на Столична община за 2018 г. приоритетите се заявяват, но не се доказват 0| 3603 |18.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ