Реклама / Ads
4| 5359 |15.10.2020 НОВИНИ

Д-р Мими Виткова: Епидемичните взривове ще достигат критично ниво

.
Д-р Мими Виткова
Епидемичните взривове в определени региони ще достигат критично ниво, където тяхното овладяване ще бъде трудно или дори невъзможно. Повече от година - година и половина трябва да се борим с организационни мерки заради епидемията.
 

Това коментира пред БНР д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, във връзка с мерките, които препоръчват управляващите за намаляване на риска от заразяване с коронавируса.

 

„Трудно е човек да каже, че настоящите мерки са логични. Вярно е, че целият свят в първия период на вируса преекспонира мерките, защото нямаше опит, но вече има достатъчно натрупан опит и ми се струва, че сегашната успокоителна управленска позиция не е най-адекватна, защото ние виждаме, че Германия при 50 заболели на 100 хиляди население и над тази цифра, готви мерки за локално ограничаване на придвижването, т.е. само в тези региони, където се наблюдава тази висока заболеваемост“.

 

Нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат, подчерта тя.

„Решенията не са проблем само на здравното министерство, това е образователна система. Ние виждаме, че редица страни са готови всеки миг да извадят определени класове от възрастовата група от 5-6 клас нагоре, да преминат на дистанционно обучение изцяло“, допълни Виткова.

 

Според нея има една успокоение, което може да ни доведе до ситуация, в която кадрово системата да започне да издиша, не толкова като брой на болнични легла.

 

По думите на д-р Виткова трябва да се потърси отговор на основен въпрос - здравната система елемент ли е от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

 

„Докато не отговорим на този въпрос, ние няма да можем да пренасочим кадри и няма да можем да покрием онези огромни дефицити, които, ако темпът на нарастване на заболеваемостта продължи със същия ръст, ще се озовем много скоро в критични моменти, където нещата ще станат много трудни за овладяване“, подчерта д-р Мими Виткова.

 

Тя попита: „Маската не може да бъде защитна мярка 100%, но ако тя в известен процент намалява риска, защо да не я носим, какъв е проблемът… Препоръката да се носят маски и нейното оспорване не е в полза на създаване на едно полезно за ситуацията обществено поведение. От друга страна няма нужда да се създава излишна паника“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5471 |20.09.2020 Над 30 арестувани на протести срещу противоепидемичните мерки в Лондон . 4| 4503 |15.09.2020 Образование в условия на COVID-19: Противоепидемичните мерки и детската психика . 11| 4373 |10.04.2020 Удължиха противоепидемичните мерки в страната до 13 май . 5| 5501 |19.03.2020 Д-р Мими Виткова: Вирусът в Италия може да е мутация на този в Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads