Реклама / Ads
16| 6036 |29.10.2020 НОВИНИ

Мими Виткова: Ситуацията с пандемията става тревожна у нас, да не кажа неспасяема

.
Мими Виткова
Не трябва да пренасяме чуждите реалности. Виждаме колко непоследователни и боязливи са мерките у нас срещу коронавируса. Ще ми се да чуем медиците. Нещата стават много, много тревожни ,да не кажа неспасяеми. Това каза по БТВ бившият здравен министър Мими Виткова.
 

Лошото е, че у нас тежък медицински проблем, се политизира много тежко. Битката е неравностойна. Вирусът ще ни води, а не ние него. Трябва да се лишим от някои неща. В цялата история трябва лидерство. Мерките трябва добре да се обяснят на обществото. Не може маските да са задължителни на открито, а след това се започват обяснения. В другите страни излизат премиерите, за да обясняват.

Според мен , мерките закъсняха. Вирусът ни даде луфт от време, в който трябваше да осмислим какво ни очаква. Нито системата е готова да поеме товар, нито обществото. Чакаме ваксина, но тук има големи въпроси.






Нямам отговор какво се случи в Китай-как така има по 20-30 случая на ден?! Как всички бяха тествани? Преди повече от 20 години казахме, че здравната система ще е пазар. Пред този проблем виждаме, че пазарът не работи. В САЩ също не работи тази система видяхме. Основният проблем е липсата на кадри. Средната възраст на лекарите отдавна са над 60 години. Младите лекари напускат страната. Няма млада смяна, тъжно е. Трябва да се предприемат много сериозни мерки за това.

 

Проблемът със заразените медици в „Пирогов“ трябва да се анализира-дали липсват предпазни мерки или се прилагат неправилно. Не бих казала, че вечерен час е единствената мярка, която ще свърши работа. Не може лекарите да прекарат две години в скафандрите.

 

Когато се насложат и други вирусни заболявания, настъпва голяма бъркотия. РЗИ-та разполагат с малко кадри. Как те ще контролират, след като разпространението вече е дифузно. Студентите –медици биха могли да бъдат полезни в това направление. Те не са подготвени да влязат в клиника. Какво е това медицинска сестра да обслужва 40 души с ковид?!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 9794 |28.10.2020 COVID-19 у нас: Вижте динамиката на ситуацията до този момент . 29| 6477 |27.10.2020 Проф. Асен Балтов: Апелирам за по-строги мерки. Ситуацията е близка до критичната . 4| 5323 |15.10.2020 Д-р Мими Виткова: Епидемичните взривове ще достигат критично ниво . 8| 5491 |06.10.2020 Теодор Ушев: Ситуацията в България е токсична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads