Реклама / Ads
1| 4232 |25.02.2019 НОВИНИ

Г. Минасян: Банките винаги успяват да прокарат благоприятни за тях законови промени

.
Гарабет Минасян
Истина е че банките много стриктно и строго следят за взаимоотношенията с клиентите си и съумявам да прокарват законови положения, които са в тяхна полза. Банкерите съумяват да издействат облагодетелстващи самите тях норми.
 

Това каза Гарабет Минасян в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

На 24 януари Европейската комисия прави бележка, че няма съответствие с европейското законодателство и дава два месеца срок. Вече е минал един месец. Какво ще се случи следващия месец не е ясно.  Има и много други неща, които бодат очите и предизвикват притеснения.

 

Ако погледнем Гражданско процесуалния кодекс  от 2007 година до сега има 31 изменения. Това е за около 11 години. На 4 месеца веднъж правим поправки. От 2006 до  2018 на Закона за кредитните институции има 47 поправки, т.е. веднъж на 3 месеца се променя. Видимо е, че хората, които трябва да правят промените не си вършат добре работата. Гражданите трябва да са в състояние да контролират този процес.

 

Става въпрос за т.нар. транзакционни разходи, които натоварват не само депозиторите, но и предприятията. Те са извън производствените разходи.  В последните 3-4 години сме нетен износител на капитал. Изнасяме повече отколкото капитал идва в страната ни. Ние, като най-бедната страна в ЕС, изнасяме наш нетен капитал за богатите страни.  Инвеститорите не искат да инвестират в страната ни.

 

Минасян даде пример с изследване, което показва, че в началото на миналия век тези транзакционни разходи в САЩ са били около ¼ над производствените разходи. Някъде 100 години след това те вече са 45%. „Ако тръгнем по тази логика и ги прехвърлим у нас тези разходи са около 65%. Когато някой започне да си прави преценка стига до извода, че ще има някъде едни 50% и повече допълнителни разходи“, обясни експертът.

 

Традиционно е да няма равнопоставеност между гражданите и държавата. Когато тя има да взема нещо от вас е едно, а друго, когато вие имате да вземате нещо. Същото е и с банките, когато те чувстват, че нещо не е наред те, съумяват да използват своята власт, докато обикновения гражданин не успява. Това е причината много хора да остават без жилища и имущество, което са заложили пред банките, обясни Минасян.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5264 |25.02.2019 Манолова: България може да бъде съдена за това, че банките не работят за гражданите . 0| 4015 |22.02.2019 Омбудсманът: Балансът граждани-банки е нарушен в полза на банките . 3| 4605 |22.02.2019 Манолова предлага ограничаване на свръхправомощията на банките . 4| 4396 |14.02.2019 При доказване на пране на пари у нас високите глоби на банките могат да ги затворят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads