Реклама / Ads
16| 4493 |06.04.2015 НОВИНИ

О. Минчев: Падането от власт потопи БСП в поредна драматична криза

.
Огнян Минчев
БСП преминава в една доста по-категорична лява позиция. Тази лява позиция може да бъде оценена, в рамките на българския контекст, като отказ от този тип центристко поведение, което вписа партията в процеса на европейската интеграция на България, на атлантическата интеграция на страната.
 

Партията се движи в посока на антикапиталистическа реторика, малко по-приглушена антиевропейска, но ярко демонстрирана антинатовска реторика и в посока на пряка защита на Русия и на позицията на страната към кризата в Украйна. Това  каза политологът Огнян Минчев по БНР.

 

Практическият провал на партията да играе тази лявоцентристка роля, която й бе определена под ръководството на Станишев и непрекъснатото спадане на подкрепата за партията, поради невъзможността тя да бъде реформирана и да привлече представители за по-младите поколения, доведе до една самогетоизация в рамките на поколенията над 60-годишна възраст, което създаде възможност, по естествено обясними причини, на върха на партията да се настани един практически необезпокояван апарат, номенклатура, която използваше партията за свои лични олигархични цели. Вписването на партията при тези обстоятелства в поредица от коалиции, които извършиха възможно най-лошите неща в българския преход, допълнително разголи вътрешната криза на БСП. Падането от власт, след оттеглянето от власт на ДПС, на практика потопи БСП в поредната циклична и драматична криза. Партията достигна 10-процентовия праг на обществена подкрепа, което направи каузата на Станишев и неговия апарат в партията трудно защитима, обясни Минчев.

 

БСП няма повече какво да търси в центъра, беше категоричен политологът: Завоят наляво ще доведе до определена мобилизация, тъй като ще се създаде определени текущи илюзии – първо, сред застарелите избиратели на партията и второ, сред някои среди, които отдавна се опитват да отстранят тази циментирала се „станишева върхушка“ на върха на партията. Ще има вътрешни размествания, ще има саморазправи, доста хора ще трябва да напуснат БСП по посока към АБВ или политическо пенсиониране, но не съм оптимист относно възможността БСП да спре своя упадък. Пътят на БСП наляво е път към маргинализация.

 

Социологът Кольо Колев посочи, че декларацията, приета от конгреса на БСП, в която се казва, че ще бъде даден път на младите в партията, не звучи сериозно: За политическа работа си трябва политически опит, знания, умения, които се трупат с годините. От друга страна няма никакво съмнение, че всяка партия трябва да извършва процес на обновяване на кадрите, да вкарва нови хора с нов поглед.

 

Има сериозни процеси, които ерозират лявото и въобще политическото в страната. Те показват, че има криза на политическото представителство на традиционните партии. Очевидно всичко това е свързано и с кризата, и с усещането за изчезването на Европа на стабилността, Европа на благоденствието, каза още той.

 

Според Колев, на предстоящите местни избори няма да се стигне до коалиция на централно ниво между левите партии: На места вероятно ще има търсене на съгласуване и с АБВ, и с Татяна Дончева, вероятно и с други политически формации. Това са местни избори, които са доста по-различни от битката на национално ниво. Дълбоко се съмнявам, че ще се стигне до някаква форма на коалиция, споразумение, между ръководството на БСП и АБВ или пък Татяна Дончева, или някаква друга политическа партия. БСП не е простила на АБВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 16337 |03.04.2015 Проф.Слатински: Простотия и парвенющина е властта на ББ . 18| 4547 |02.04.2015 ГЕРБ внесе промени за съдебната власт преди министър Иванов . 2| 4459 |02.04.2015 Христо Иванов: Не съм доволен от концентрацията на власт в прокуратурата . 1| 4336 |02.04.2015 Разкол в групата за реформи в съдебната власт, прокурорите я напуснаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads