Реклама / Ads
35| 6384 |20.02.2014 НОВИНИ

О. Минчев: Парламентът и правителството са блокирани

.
Огнян Минчев
Правителството на ГЕРБ подаде оставка точно преди година, притиснато от протестите в студените февруарски дни. Тогава хората излязоха на улицата, за да демонстрират против монополите и високите цени на тока и парното. Какво се случи през последващата година, коментира по БНР политологът Огнян Минчев.
 

Това беше година на засилваща се политическа криза, което е обяснимо с обстоятелството, че настоящето управление дойде на власт по начин, който е нелегитимен от гледна точка на демократичния политически процес. Самата предизборна кампания беше изключително нечиста и доведе до датата 11-и май, когато беше направена една гигантска манипулация - аферата в Костинброд, която излезе съшита с бели конци. Тя фрустрира значителна част от българските избиратели, манипулира изборния резултат и създаде едно неуравновесено и слабо правителство, което зависи от "златния пръст" на една радикална, антисистемна националистическа партия, каквато е "Атака". 

Според Минчев партията на Сидеров има подкрепа в тези кръгове, които са яростно насочени към отрицание на политическото статукво.

Присъединяването на тази партия към статуквото през последната година би имало смъртоносен ефект върху шансовете на "Атака" да попаднат в следващия парламент. Затова сега се разиграва сценарият за оттеглянето на "Атака" в опозиция. Парламентът е блокиран и не само от механичната липса на кворум и гласове. Той е блокиран от липсата на легитимност. Правителството е създадено от фигури, които нямат общо със социалистите, които са мандатоносители. Правителството е блокирано от обстоятелството, че втората партия - ДПС , е на практика първа и диктува кадровите назначения. Правителството е блокирано поради факта, че нито едно от обещанията, които са дадени от социалистическата партия, не се изпълняват. Като добавим тук и непрекъснатите протести, защото, ако някой си мисли, че протестите са отминали, много се лъже. Те са затихнали в зимния период, но причините не са отминали и ще бъдат възобновени.

За проектите "Белене " и "Бургас-Александруполис" политологът каза: Императивът да бъдат осъществени тези проекти създава финансови и политически ресурси за това правителство. То дойде на власт, за да осъществи тези проекти и те ще побързат да го направят. Доколко ще успеят - зависи от всички нас. 

За ситуацият в Украйна Огнян Минчев посочи: Преговорите за регулиране на ситуацията по мирен път са нещо важно, но съм скептичен по отношение на бързия успех на такива преговори. На първо място, е необходимо натискът да е равномерен, а той не е. От страна, на САЩ и ЕС натискът не е достатъчно силен, за разлика от този от Русия. На второ място, е необходимо свръхмобилизираните отряди на двете страни да бъдат силно мотивирани да прекратят конфликта. А за това трябва да бъдат направени два компромиса от управляващите. Първо, това е връщането им върху терена на постигане на споразумение с ЕС. Това е основен символ за гарантиране на независимостта на Украйна. И другото, са стъпките за напускане на властта и предизвикването на предсрочни избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6540 |17.02.2014 Парламентът решава съдбата на летище Божурище . 27| 8169 |17.02.2014 Коритаров: ГЕРБ ще продължи да се рони, ако парламентът устиска . 15| 10164 |08.02.2014 Райдовски в пристъп на смях: Правителството управлява България . 25| 5794 |07.02.2014 ГЕРБ недоволен: Правителството ни раздели по партии, религии и селища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads