Реклама / Ads
10| 4780 |21.01.2009 НОВИНИ

О. Минчев: БГ партиите са най-непрозрачните в Европа

.
Те правели най-много нарушения и имали най-много неидентифицирани пари. Купуването на гласове, манипулирането на гласоподаватели и оказването на натиск трябвало да се обявят за престъпления, наказуеми от закона.
 

 

Политическите партии купуват цели избирателни секции по време на избори, оповести по БНТ политологът Огнян Минчев. Днес предстои да се подпише обществен договор с политически партии, затова ако някоя политическа сила не се присъедини към него, щяла всъщност да се създаде реална разделителна линия в българската политика. Оказва се, че досега не са получавани негативни или пък категорични откази от политически формации да подпишат въпросния документ. Минчев настоя партиите да отделят 20 процента от средствата за своите рекламни материали и да ги насочат към предупреждението, че купуването на гласове, манипулирането на гласоподаватели, оказването на натиск върху гласоподавателите и контролирането на техния вот са престъпления, наказуеми от закона.

Политологът добави, че има настояване българските партии да въведат прозрачни механизми за контрол на финансовите им постъпления в реално време. Нашите партии били сред най-непрозрачните в Европа, с най-много нарушения, с най-много неидентифицирани пари вътре. Затова има идея да се създадат публични механизми, чрез които да се оповестяват дарения за парите, дори и ако става въпрос за 5 лв. Ще бъде създаден публичен регистър, в който да бъдат оповестени резултатите от кампанията. Като илюстрация Минчев припомни случай от кампанията на Хилъри Клинтън за сенатор на Ню Йорк, когато българска бизнес дама й изпрати чек от 1000 долара, а Хилъри Клинтън го върна. Според политолога това е пример за контрол вътре в самата кампания, където перфектно се знаело кой чек да се приеме и кой да се върне. Това равнище трябвало да бъде преследвано и от българските политически кампании, пожела си Минчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4935 |02.11.2008 О. Минчев: ДПС е в състояние на изолация . 3| 5165 |18.09.2008 Прокуратурата да провери партиите, искат червени депутати . 11| 5453 |05.09.2008 Спор за излишъка тресе коалицията, но се вихри и в партиите й . 5| 13346 |07.07.2008 Търговията с гласове и парите на партиите – най-големите ни пороци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads