Реклама / Ads
36| 10573 |10.12.2015 НОВИНИ

О. Минчев: Третият Кобург осуети бг-демокрацията

.
Огнян Минчев
Влизането на Реформаторския блок (РБ) във властта беше правилна стъпка. Правилна стъпка е и преминаването на депутатите на РБ с принципна позиция в опозиция след триумфа на новото мнозинство в НС при гласуване на реформата в правосъдието.Това пише в блога си политологът Огнян Минчев.
 
Освен негативите, които неизбежно ще донесе подобна стъпка - нарастващ натиск и охулване от медиите на мафията, опити за разправа - включително чрез злоупотреба с институционална власт, преминаването на тази част от РБ в опозиция ще има и положителни ефекти, казва той и ги анализира:

Първо, ГЕРБ и лично Б. Борисов ще имат шанса да разберат чрез личен опит какво следва от една политика на публично съглашателство с ДПС и стоящите зад него кръгове на посткомунистическата мафия. Досега върхът на ГЕРБ има опита от алъш-вериш-а със Сарая само зад сцената, тихомълком. Сега ще трябва да споделят опита на бившия цар и на Станишев какво означава ортаците публично да те изпързалят.

Второ, във властта ще останат само тези групички от РБ, които винаги са били обикновена прислуга на всяка власт. Когато продадеш партията си срещу бонуса да събираш таксите от един паркинг през лятото, не можеш да претендираш за никаква друга роля, освен тази на слуга.

Трето, след 14 месеца използване на РБ като "момче за бой" от олигархията във властта и зад властта, формулата на властта се връща към утвърдения след 2001 г. вариант на тройна коалиция - царски хора, ДПС и червена партия - с Първанов, вместо Станишев.

В България след 2001 г. вече не съществува достатъчно силна демократична общност, способна да поеме самостоятелно отговорност за управлението. Това е големият принос на третия Кобург към осуетяването на българската демокрация. Но и статуквото на олигархичното управление е далеч от стабилност и гарантирано бъдеще. Битката за бъдещето на България ще продължи, смята политологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5696 |01.12.2015 О. Минчев: Амбицията на Турция е да обедини Европа и Близкия изток . 60| 17542 |18.11.2015 Симеон Сакскобургготски дължи над 20 млн. на държавата . 10| 5372 |11.11.2015 О. Минчев: Или мощна преграда пред приливната вълна на бежанците, или ще бъдем пометени . 24| 9636 |05.11.2015 О. Минчев: С полицейския протест ДПС напомня на Борисов за обещания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads