Реклама / Ads
23| 7253 |25.08.2013 НОВИНИ

Минчо Спасов: Цацаров не може повече да мълчи за Мишо Бирата

.
Главният прокурор Цацаров вече не може да мълчи, след като бе сезиран от Инспектората на ВСС за комичното шикалкавене на прокурори по т. нар. случай Мишо Бирата. Това заяви адвокат Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност от НДСВ, съобщават от партията.
 

Ето какво се казва още в съобщението до медиите:

Инспекторатът на ВСС изпрати сигнала на адв. Спасов, заедно с доклад по него за разглеждане лично от г-н Цацаров. Според Минчо Спасов Главният прокурор следва да се произнесе за поведението на подчинените си прокурори:

1. Административно нарушение или престъпление е извършил прокурор Иван Тасков от СГП. В свое писмо от 10.07.2012 г. той резюлира, че "сигналът за съдържанието на записите е неотносим към наблюдаваното от него досъдебно производство 70/11 СГП (за държавна тайна)".

В последствие в писмо от 16.01.2013 г. Тасков коренно променя твърдението си, казвайки, че независимо от разследването по чл.357 НК (за държавна тайна), е извършено и разследване на проверката на мобилна група в ТМУ Ловеч (акцизно престъпление). Т.е.Тасков се самоизобличава в поне 2 нарушения:

- съставя документ с невярно съдържание (обратен по съдържание с писмото му от 10.07.2012 г.),

- твърди, че е извършвал допълнително разследване по спряна преписка, без надлежно възобновяване и без акцизното престъпление да фигурира в предмета на проверка по пр.пр.70/11. (цитира като резултат от проверката си събития и решения на ВАС, датирани след спирането на пр.пр.70/11.) Така се мотивира, че е разледвал и сигнала за съдържанието на записа.

2. Административно нарушение или престъпление по чл.288 НК е извършила прокурор Ваня Илиева от СГП, прикрепвйки сигнала за съдържанието на записа към сигнала за опубличаването му въпреки изричното становище от 10.07.2012 г. на пр. Тасков за неотносимост.

2.1. Документ с невярно съдържание ли е отказът й да образува досъдебно произвдство по пр.пр.5608/12 (мотивиран с очевидно невярното твърдение, че по пр.пр.70/11. СГП вече е подробно изяснено отсъствие на достатъчно доказателства за привличане на конкретно лице) или е препятствала наказателно преследване на Б. Борисов (престъпление по чл. 288 НК), или и двете.

2.2. Документна измама ли е писмото й от 24.09.2012 до адв. Спасов, в което твърди, че по повод "изнесените в сигнала му обстоятелства вече са събирани доказателства".

3.Съучастие или немарливост е проявила прокурор Т. Поповска от Апелативна прокуратура, когато не спазва указания 7159/06.12.2012 на прокурора от ВКП П. Николова за възобновяване на наказтелното производство с оглед проверка и за други престъпления от общ характер, извършени от длъжностни лица освен престъплението по чл.357 НК.

Според адв. Спасов, г-н Цацаров е много улеснен да даде отговори на тези въпроси, ако прочете констатациите на проверяващя инспектор Албена Костова от Инспектората на ВСС. Тя изрично посочва:

- двете преписки са със съвсем различен предмет.
- липсва произнасяне по същество на твърденията на проф. Вълканов и адв.Спасов.

Ще види ли истината г-н Цацаров, дори с цената да жертва номиниралия го Борисов, заедно с прикриващите го прокурори Тасков, Илиева и Поповска, или ще изгуби завинаги професионалната си чест и лично достойнство, пита бившият депутат от НДСВ и председател на комисията по вътрешен ред и сигурност в 40-ото НС Минчо Спасов.

Бившият депутат припомня още, че на 17.07.2012 г. е сезирал Главния прокурор да започне проверка относно вероятна престъпна дейност на Бойко Методиев Борисов и Георги Седефчов Първанов във връзка със случая, добил публичност като „Мишо Бирата".

Отговор до бившия председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност изпраща не Главният прокурор, до когото бе изпратен сигналът с искане за разследване на тогавашния премиер, а прокурор Илиева от Софийската градска прокуратура (СГП). Също така Минчо Спасов получава отказ за образуване на наказателно производство по т.нар случай "Мишо Бирата" от прокурор В. Илиева от Софийска градска прокуратура и прокурор Т. Поповска от Софийска Апелативна прокуратура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5707 |25.07.2013 Цацаров: Не мисля, че извеждането с автобуса е наредено от вътрешния министър . 32| 4940 |24.07.2013 Цацаров: Голяма грешка беше да извеждат депутатите с автобус . 234| 16038 |22.07.2013 Отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров . 41| 5885 |22.07.2013 Минчо Спасов: Плевнелиев да поддържа пълна прозрачност за офшорките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads