Реклама / Ads
29| 5222 |16.09.2013 НОВИНИ

Минималната заплата се увеличава догодина

.
Източник: Булфото
Управляващите се отказват от плановете за увеличаване на минималната заплата през тази година, стана ясно от изказвания на премиера Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Досега сигналите от правителството бяха, че има вероятност това да стане от 1 октомври.
 

В разговорите за бюджета за следващата година пък ще се търси оптимизация на разходите, така че да бъдат освободени пари за конкретни политики. Министрите ще трябва да дават предложения как може да стане това.

Орешарски и Чобанов участваха в откриването на Университета за национално и световно стопанство.

„Няма оглед за това да бъде увеличена минималната работна заплата през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена", обясни Чобанов.

Чобанов напомни, че размерът на минималната работна заплата е въпрос на тристранен диалог и изрази надежда, че работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят, но според него техните нагласи не показват, че това може да се случи сега.

„Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната", отбеляза Петър Чобанов.

Подобно беше и изказването на премиера Пламен Орешарски, който очаква синдикатите и работодателите да се споразумеят по въпроса. Той също коментира, че въпросът за минималната заплата не е толкова финансов, колкото има и други фактори, като например конкурентоспособността в тази сложна икономическа обстановка.

„Говорили сме със синдикалните партньори и работодателите са индексацията на минималната работна заплата. Разчитам те да намерят верния път и това, което се споразумеят, ще е решението", обясни още министър-председателят.

Разговорите за бюджета за 2014 г. ще започнат още този месец и ще продължат и следващия, съобщи Орешарски. Досега е имало неформални обсъждания със социалните партньори.

Петър Чобанов пък съобщи, че е поискал от колегите си министри да споделят „къде те виждат възможност за оптимизация на бюджета и какви нови политики могат да бъдат приложени с оглед на икономическия растеж на страната". Целта е да се освободят пари за допълнителни разходи за конкретни политики.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7046 |14.09.2013 Франция привлича наши лекари със 120 000 евро заплата . 221| 8234 |28.08.2013 Станишев: Ще настояваме за ръст на минималната работна заплата . 11| 8456 |07.08.2013 Увеличават агентите под прикритие в МВР . 7| 4952 |19.06.2013 Увеличават помощите за първолаци със 100 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads