Реклама / Ads
8| 4550 |15.07.2014 НОВИНИ

Министър Андреева: Още 100 млн. лв. за здравната каса идват от НАП

.
Министерството на финансите може да отпусне за актуализация на бюджета около 225 млн. лв. Днес до края на деня ще бъде готово окончателното становище на финансовото ведомство за това колко средства могат да бъдат дадени. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която откри обновени отделения на УМБАЛ „Свети Георги”. Според нея разликата от 100 млн. лв, за която настояват лекарите, може да дойде от НАП и част от разплащанията за декември ще бъдат прехвърлени за януари.
 

По закон министърът на здравеопазването внася в Министерски съвет проектозакон за изменение на НЗОК по решение на касата и няма правомощия да променя това, което тя иска. Предстои законът да бъде разглеждан на заседание на Министерски съвет утре.

Всяка актуализация е взимане от един сектор и да бъде даден на друг, каза министър Андреева. Тя поясни, че е поискала толкова средства, колкото е поискала и касата. Ще се реже от други сектори. „Ресурсът на държавата е в определени граници. Всяко преливане от едно място на друго е в ущърб на секторите, от които се взима”, заяви здравният министър.

Министър Андреева направи уточнение, че актуализацията на бюджета се иска с цел да не остане касата без ресурс да изплаща болнична медицинска дейност в последните месеци от годината. „Тази актуализация не е защото в касата са свършили парите за разплащане на дейност към момента и, ако има някакво забавяне касата трябва да обясни защо забавя разплащането на дейностите”, каза здравният министър. Актуализацията може да се направи и през месец октомври, но предвид, че идват избори и служебно правителство, е добре бюджетът да бъде заложен сега.

От 2010 г. имало сериозен проблем с финансирането на дейности и бюджета на НЗОК. Причината, според министър Андреева, е пренасочване на 1 млд. и половина лева към централния бюджет. От тогава касата работи в ситуация, в която няма буфер и резерв да покрива увеличаване на нуждите от финансов ресурс за заплащане на лечебна дейност. Също така дейности на Министерството на здравеопазването са били прехвърлени към НЗОК, които костват на касата над 350 млн. лв. Друга причина, според здравния министър, е безконтролното разкриване на лечебни нови заведения. За 4 години врати са отворили над 40 здравни заведения, които са коствали на касата над 150 млн лв.

Относно проблема със санаториумите, министър Андреева беше категорична, че няма да има протест на рехабилитатори. Напрежение в системата няма. Нарушенията били ясни, чака се доклада на касата по проверката. Сезирана е и прокуратурата, съобщи министър Андреева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4365 |14.07.2014 Чобанов дава 225 млн. лв за здравната каса . 15| 4548 |14.07.2014 Чобанов намерил 225 млн. лв. за Здравната каса . 4| 5398 |14.07.2014 В. Димитров: Не бива министър да назначава синдици в банките . 13| 4785 |14.07.2014 Андреева: Вярвам, че ще има актуализация на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads