Реклама / Ads
27| 4892 |08.11.2013 НОВИНИ

Министър Андреева: Правителството няма вина за бюджета на НЗОК

.
Не мога да си представя как НАП за последните два месеца ще може да събере ударно всички неизплатени досега здравноосигурителни вноски. Здравната касата работи само с здравноосигурителните вноски . Не може пари от някое друго място да се прехвърлят към НЗОК. Лекарите не са виновни. Никой не е виновен. Това заяви пред БНР здравният министър Таня Андреева, като увери, че интензивните разговори със съсловните организации продължават, за да няма трусове в системата и да има взаимно разбиране.
 

Това правителство също не е виновно, че бюджетът на НЗОК беше разписан с нули за последните три месеца, но се прави абсолютно всичко възможно, за да може тези нули да стигнат до 100% и лечебните заведения да получат своите пари.

"Нашите предложения ще бъдат обсъдени на Националния съвет на БЛС. Те касаят заплащане на болничната помощ 100% за месеците септември, октомври, ноември и декември. За месец септември това ще стане веднага, а за месец октомври и ноември ще се случи до първата половина на януари. Успоредно с това предлагаме и увеличение на пакета за дентална помощ за сметка на здравноосигурителните плащания в размер на 10 милиона лева", поясни Андреева.

Според нея е нормално лекарите да си искат заработеното на момента, но е необходимо да се прояви взаимно разбиране. Тя заяви, че ако хората си внасят здравните вноски, здравната система ще работи с по-голям финансов ресурс:

Андреева изтъкна, че за догодина ще бъдат разписани условия, които ще направят Касата по-гъвкава и ще облекчат системата.

"УС на БЛС е провел предварителни срещи с НЗОК с Министерството на здравеопазването, с част от колегите от Комисия по здравеопазване. Дали сме предложени за промени в някои закони, които естествено рефлектират в качеството на нашата дейност и условията, при които работят българските лекари. Не е само финансирането. Финансирането е може би капката, която прелива търпението за условията на работа на българските лекари. То рефлектира към по-некачествено здравеопазване за българските пациенти". Това каза от своя страна предаването д-р Диана Чинарска, член на УС на Българския лекарски съюз.

Днес ще се реши под каква форма ще продължи протестът, ако лекарите не получат уверение за достатъчно финансиране, пояни тя

"Нашите лекари свикнаха да работят в недофинансирана ситуация. Нека обществото да разбере, че тези пари не са само за нас. Те са, за да можем да гарантираме едно добро здравеопазване, една добра профилактика на нашите пациенти.
Според Чинарска БЛС е давала добре мотивирани експертни решения, но те не са имали добра чуваемост в институциите", каза Чинарска.

Нещата опират до финансирането. Няма как българските лекари да не отреагират по един по-категоричен и разумен начин – това са протестите днес. Ще получим информация от проведените разговори, ще обсъдим ситуацията отново и, както сме решили на събора, ще вземем категоричните решения – начин, форма, място, време, как ние ще изразим своя протест, категорична е тя.

Протест ще има, ако до края на деня БЛС не получи плътно уверение, че дейността на болниците ще бъде заплатена на 100%, увери Чинарска. "Това, което слушаме в медиите, са само обещания. Виждаме, че влизаме в новия Рамков договор, в новата година с един финансов дефицит, който още отсега е определен. От дефицит в дефицит няма никаква надежда, че всичко ще бъде изплатено. Здравеопазването все пак е част от националната сигурност на държавата. Нашите лекари са разумни и отговорни специалисти и всеки ще вземе решение. Могат болниците да излязат в ремонт, колегите могат да излязат в болнични, да бъдат болни, както в момента и аз. Ще намерим начин и форма да обърнем внимание и да се погледне сериозно на здравната политика в България", поясни лекарят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5428 |06.11.2013 Министър Клисарова към студентите: Заповядайте, да ви чуем ! . 9| 8275 |04.11.2013 Атанас Костадинов пак става зам.-министър на околната среда и водите . 24| 6228 |04.11.2013 "Алфа рисърч": Едва 19% подкрепят правителството . 18| 5504 |04.11.2013 Братът на финансовия министър късал протестни плакати в УНСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads