Реклама / Ads
8| 5364 |10.11.2012 НОВИНИ

Министър Атанасова: Силна политика ще задържи лекарите ни в България

.
Десислава Атанасова Източник: ГЕРБ
В България имаме нужда от много силна политика, национален консенсус и добри управленски решения, за да се спре напускането на лекарите. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в предаването „Панорама" по БНТ.
 

Това са възможностите, които ще накарат тези хора да останат в България. Това е пътят, който ще накара младите лекари да лекуват българските граждани. Възможно е това да стане сега. Оптимист съм.

С респект и уважение подхождам към лекарската професия. Затова всичките ми усилия са насочени натам - да се накара обществото да се довери на тези хора, които заслужават много, заслужават почит и доверие, защото и в момента стотици хиляди лекари са на работните си места. Те заслужават достойно заплащане за своя труд, професионално израстване и квалификация, каза министърът.

Коментирайки лекарските грешки, думите й бяха: „От една страна, когато някой сгреши, поради незнание, некомпетентност или наистина лошо стечение на обстоятелствата, трябва винаги да се казва истината на обществото. Обществото иска да има справедливост, иска да знае истината. Но от друга - към всеки случай трябва да се подхожда различно".

„В последните пет години аз съм първият здравен министър, който увеличи парите в сектор здравеопазване и то не само в центровете за трансфузионна хематология с близо 18 процента, но и в държавните психиатрични болници и в центровете за спешна помощ - от 1 юни с 18 процента. Разбира се, давам си сметка, че за този рисков труд, тези 18 процента не са много. Но в този момент, при липса на достатъчно средства в бюджетите, мисля, че трябва да се оценят усилията на мен и на моя екип, че сме успели да увеличим материалните възнаграждения, добави тя.

По думите й - инвестицията в човешкия ресурс е един от най-важните приоритети. От една страна - професионалното развитие на лекарите чрез продължаващо обучение. С помощта на европейските проекти и програми и усвояването на европейските средства ние можем да се похвалим, че стартира проект за обучение на 6500 работещи в системата на Спешната помощ, каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5443 |25.10.2012 Очакват се присъди по делото срещу бившия военен министър . 7| 5951 |23.10.2012 БОП-аджии сецнаха секструженички и клиенти по време на "усилна работа" . 28| 5414 |18.10.2012 Министър отряза квитанцията на саботьор-писмописец . 8| 5126 |13.10.2012 Атанасова: Цените на лекарствата ще продължат да падат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads