Реклама / Ads
10| 5042 |01.07.2009 НОВИНИ

Министър Димитров в скандал с дипломатически имот

.
Министър Петър Димитров Източник: източник
Малко преди края на мандата си, министър Петър Димитров подписа заповед да отпадне дипломатическия статут на сградата на българския Център на промишлеността в Москва.
 
Статут, който години наред е отстояван от българските власти, независимо от проблемните ситуации и неяснотиите около него в двустранните ни отношения.

С това решение, министърът на икономиката и енергетиката забърка огромен скандал, свързан с вероятно най-големия български дипломатически имот зад граница. Мотивите за предприетата от министъра стъпка изглежда имат "битово-партиен" характер. Най-вероятно решението е взето, за да бъде спасена Малина Божинова (снахата на висшия БСП-функционер Георги Божинов) която е шеф на въпросния Център на промишлеността.

Освен "червената" снаха, в центъра работят и други по-близки и по-далечни роднини на Георги Божинов. Общият брой на служителите е 18.

В сигнали, изпратени до премиера и шефа на ДАНС, се твърди, че Малина Божинова събира безотчетно и под различен предлог нерегламентирани суми от близо 90 фирми с договори за наем, които се помещават в сградата. Срещу нея има и обвинение, че използва "услугите" на руски спецчасти в опита си за разчистване на сметки с въпросните фирми.
А това си е чисто нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според която в сгради с дипломатически статут представители на властта на съответната приемаща страна може да влизат само с разрешение на посланика. Оказва се, че в конкретния случай българският посланик в Москва Пламен Грозданов не е бил уведомен.

Това означава, че от Малина Божинова може да бъде търсена съдебна отговорност за решението / разрешението й да се проведе подобна операция в сградата.

Явно партийно-семейният кръг, управляващ Центъра на промишлеността и МИЕ, е решил, че този проблем може да бъде решен, като се промени статутът на сградата.

Зданието е построено в началото на 80-те години на миналия век и се състои административна и жилищна част. 20 г. по-късно,обаче все още няма издаден нотариален акт за собственост от московската община. Едва преди около 6 шест месеца Божинова задвижва процедурата за вписване на имота в общинския регистър.

От пресцентъра на МИЕ заявиха , че промяната на статута е довела до издаване на акт за собственост на МИЕ от страна на българското Министерство на финансите, но той се отнася до жилищната част на имота. В скоро време се очаквало МИЕ да получи и документ за публична държавна собственост върху административната част.
Според дипломати обаче това не е вярно, тъй като процесът по регистрацията на собствеността се извършва от Външно министерство и на практика действията на Димитров само пречат на узаконяването на сградата. Според тях по-лесно би било процедурата да се придвижва в условията на дипломатически статут.

Този акт на министър Димитров изисква тепърва да се регламентира статут, позволяващ управлението на собствеността. И тъй като регистрацията и регулирането на статута на дипломатическите имоти е процес, които винаги се разглеждат в контекста на стоящи въпроси пред двете страни - самостоятелната инициатива на МИЕ по-скоро вреди, тъй като дава аргументи на руската страна, че ние сами сме се отказали от дипломатическия статут чрез подписания от Димитров документ.

Дали това се непремислени действия от страна на министъра в отчаян опит за защита на “червената снаха“ от евентуални обвинения срещу нея, ако проверката на ДАНС открие нарушения или е свързано с разчистване на сметките с фирмите наематели, дръзнали да сигнализират правните органи в България за действията на Божинова или пък е свързано с планирана от Петър Димитров дългосрочна схема за приватизация от "свои хора" на апетитната сграда в Москва – развръзката тепърва предстои.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9697 |30.06.2009 Братът на финансовия министър оцеля на служебния си пост . 5| 5053 |24.06.2009 Велчев недоволен, магистрат осветил корупционен скандал . 3| 5441 |20.06.2009 Зам.-министър участвал във фирма, спечелила конкурс след години . 2| 6362 |19.06.2009 Проверяват зам.-министър за конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads