Реклама / Ads
9| 5654 |19.10.2013 НОВИНИ

Министър Греков:Едно е да гледаш животни в Алпите, друго в Родопите

.
„Как да дойде земеделският производител от чужда страна, когато тук имаме основен проблем – напояването. Едно е да отглеждаш животни в полите на Алпите, друго е в Родопите. Ние нямаме паши, това е истина“. Това каза в „Събуди се“ по Нова телевизия земеделският министър Димитър Греков.
 

Трябва да се сложи край на популярния мит за българската плодородна земя. Ние нямаме хидромелиоративни съоръжения, не обновяваме почвата, тя е изтощена и постепенно се превръща в безплодна, каза още той.

Това, според него, е и една от причините земята да няма висока себестойност и да се продава трудно. „Трябва да минем тази тийнейджърска възраст в родното земеделие и животновъдство и да преминем към една по-зряла възраст“, изрази се образно Греков.

„Трябва да работим върху това да се изчисти собствеността на земята. Има малки нивички от 5-10 дка, които имат по 10 наследници. И самият ползвател на земята нито може да получи договор да я ползва, нито има стимул да я обработва. „Има един период, който ни е необходим, докато земята стане интересна за купуване“, заяви министърът.

На въпрос дали работещите в „Напоителни системи“ и занапред ще се занимават с отводняване, министър Греков отговори, че дружеството е изключително важно за страната ни. „Това дружество от 2011 г. бе лишено от правото си да получава държавна субсидия. По този начин то се е измъчвало до ден днешен – докато хората не вдигнаха глава, че за това, което работят, не получават достатъчно средства. Ние направихме две веща: първото е да дадем заплатите на хората. Другото – дружеството занапред трябва да получава държавна субсидия за извършената от него работа“, заяви Димитър Греков.

Запитан кой ще бъде новият директор на ДФ „Земеделие“, министърът отговори, че не е получил предложенията за позицията. „Тези хора, които ръководят един фонд от 1 млрд. лв., трябва да бъдат изключително отговорни. Един професионалист не се реализира със сядането на едно място. Има доказани специалисти и ние ще ги използваме“, заяви Греков, който така и не пожела да спомене спрягано име за шефското място. „Едно е сигурно – че временно изпълняващият длъжността директор ще остане в системата“, каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5043 |14.10.2013 Павлова: Атакуваме не министъра, а цялата регионална политика на правителството . 10| 5010 |07.10.2013 Министър Адемов посочи вариантите за вдигане на заплатите . 7| 5232 |07.10.2013 ГЕРБ: Трагично е уволнен зам.-министър да осигурява кворум в НС . 16| 5559 |05.10.2013 Министър Данов: Трябва да се изгради един общ план за развитие на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads