Реклама / Ads
0| 3737 |02.03.2017 НОВИНИ

Министър Янев: Не ”чистим” адм. Ефтимов, слагаме титуляр

.
Стефан Янев
„Никой не сменя началника на отбраната, а предлага за назначаване постоянно действащ титуляр на този пост,“ заяви вчера министърът на отбраната Стефан Янев на пресконференция след заседанието на Министерски съвет.
 
Правителството предложи на президента на Република България да издаде указ за освобождаването на генерал-майор Андрей Боцев като командир на Сухопътните войски, за назначаването му за началник на отбраната и повишаването му в звание генерал-лейтенант.

След подадения рапорт на генерал Константин Попов за освобождаване от длъжността началник на отбраната и кадрова военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, длъжността се изпълняваше временно до назначаването на титуляр от вицеадмирал Емил Ефтимов. В този смисъл ръководството на Министерството на отбраната не уволнява и не сменя временно изпълняващия длъжността началник на отбраната, а предлага на Министерски съвет да предложи на президента да назначи титуляр на този пост.

След освобождаването на генерал Константин Попов фактически Щабът на отбраната се ръководи временно от изпълняващ длъжността висш офицер. Служебното правителство не прави „чистки“ в отбраната, каквито интерпретации се появиха в общественото пространство, а изпълнява конституционните си задължения. В Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България няма изискване началникът на отбраната да се предлага на президента и върховен  главнокомандващ въоръжените сили за назначаване само от редовен кабинет.

На въпрос „Защо не остави това решение на постоянно правителство“, министърът на отбраната Стефан Янев отговори, че е точно в правомощията на служебния кабинет, който е политически неангажиран и надпартиен, да направи това, което е в интерес на Българската армия. Той уточни също, че изборът е направен измежду седем кандидатури. По думите му критериите са много, но най-общо казано са професионализъм, военна кариера и опит, пише още Otbrana.com.

Министърът на отбраната поясни също, че с назначаването на титуляр на поста началник на отбраната служебното правителство иска да подобри настоящото положение с временно изпълняващ длъжността, както и че никой не сменя началника на отбраната, а назначава постоянно действащ титуляр. Той уточни, че по този начин се прекратява критичното положение, което не е много добре работещо нито във вътрешен план по отношение на военните структури, нито в международен. „Каква е била мотивацията да има временно изпълняващ длъжността, сте чули и видели в едно минало време“, допълни още Стефан Янев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3593 |01.03.2017 Здравният министър: Отпадат лимитите за направления . 0| 3962 |28.02.2017 Просветният министър: Не можем да осигурим медицински лица в училищата . 4| 5708 |24.02.2017 Янев: Правителството няма списък за уволнения . 3| 4133 |24.02.2017 Министър Янев: Може и без машинно гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads