Реклама / Ads
2| 4692 |17.11.2014 НОВИНИ

Министър Иванов: Следствието няма да се закрива

.
Христо Иванов
Влязъл съм в кабинета да направя съдебната реформа. Има индикация, че нещата могат да тръгнат нанякъде. Влязъл съм с тази единствена цел. Ако това не се раеализира, няма какво да правя в правителството. Това каза в "Лице в лице" по bTV министърът на правосъдието Христо Иванов.
 
Малко внимание се обърна на декларацията на това управление. В първата и точка се правят смели реформи за съдебната реформа. Не можем да изпуснем този шанс. Големият въпрос е , че сме минали една точка, от която няма връщане. Нещо сериозно трябва да се направи, промени. Въпросът е, как ще ги реализираме, каза още той.

Трябва да започнем разчистването от съдебната система. Ако изчистиш съдебната система, тя ще изчисти останалата част от държававата, цитира Иванов румънската си колежка.

Аз не мога да бъда ничий палач. Зад мен не стои партия. Имахме много министри, зад които казваха, че стои Брюксел. Зад мен стои екип, с който да изпълним разработения екшън план, посочи той.

Трябва да завършим обсъждането на тази стратегия до средата на декември и да я внесем в парламент. И когато дойде европейският доклад, труден и негативен за България, не да смекчаваме доклада, а  да ни завари във фитнеса, да ни завари с ясен план.

На първо място трябва да гарантираме, че съдът е независим. Съдията да мисли за закона и за фактите. Не трява да се мисли само за пари и мненията на другите.Министърът посочи и конкретни мерки за промяна - разделянето на ВСС на две камери, прокуратурата да се управлява по друг начин и др.

Прокурорите сами ще очертаят модел, по който тя да работи по-добре.Те трябва да предложат мерките за реорганизация, смята министърът. Според него, който казва, че прокуратурата може да се реформира за по-малко от година, е шмекер.

Министър Иванов информира, че през пролетта ще бъде внесен закон за съдебната реформа. Той потвърди, че следствието няма да се закрива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6887 |15.11.2014 Ексминистър иподякон Кръстев: Властта е опиат; църквата-баланс . 2| 4712 |14.11.2014 Министър шикалкави за казармата във Враца . 0| 5699 |14.11.2014 Зам.-министър Костов връща свои хора в парковете . 1| 4521 |14.11.2014 Назначиха съдийка за заместничка на правосъдния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads