Реклама / Ads
2| 4097 |27.09.2017 НОВИНИ

Министър Караниколов ще докладва за ”Емко” и ”Дунарит” в икономическата комисия

.
Източник: БГНЕС
Пред членовете на парламентарната комисия по икономическа политика министърът на икономиката Емил Караниколов ще представи днес информация за дейността на оръжейните дружества ”Емко” и ”Дунарит”. Точката е включена в дневния ред след като преди седмица работници от ”Емко” протестираха пред сградата на парламента заради отнетия лиценз за търговия на дружеството.
 
Лицензът на "Емко" беше замразен в началото на лятото заради нередности при складирането на боеприпаси. Оттогава не е възстановен, въпреки че ръководството на компанията уверява, че всички предписания са изпълнени. Полицията приключи с проверката си вчера, а МВР се ангажира да предостави доклада със заключенията си не по-късно от 4 октомври. След това междуведомственият съвет по отбранителна индустрия ще решава дали да разреши на дружеството да извършва търговска дейност или не.

Междувременно заради отнетия лиценз "Емко" не успя да изпълни договор за износ на продукция за Индия като държавата пренасочи изпълнението му към държавната "ВМЗ Сопот".

Затрудненията на предприятието съвпаднаха по време с опита на собственика Емил Гебрев да влезе във владение на друг военен завод - "Дунарит", свързан в миналото с КТБ и Цветан Василев. Държавата опита да национализира "Дунарит", а Гебрев и други шефове са с обвинение за престъпна група поради предполагаеми връзки с укриващия се в Сърбия Василев.

Междувременно мнозина анализатори предупреждават, че заради скандалите покрай оръжейните компании България може да загуби външните си пазари, от което ще пострадат както работниците, така и бюджетните приходи.

Оръжейният завод "Дунарит” няма никакви проблеми и лицензи не са му били отнемани". Това пък заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

По повод обвиненията, че държавата смята да си присвои дружеството, той коментира: "Не говорим за национализация, а за публична продан. Защо да е притеснително, че държавата може да влезе в едно дружество на държавен принцип?".

"Дунарит" ще продължи да работи, увери министърът на икономиката

Министърът изрази надежда, че на 6 октомври лицензът на оръжейното дружество "Емко" ще бъде възстановен, ако дружеството е отстранило нередностите. И подчерта, че решенията за лицензите се взимат от междуведомствен съвет, а не самостоятелно от него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4148 |25.09.2017 Борисов назначи нов зам.-министър . 2| 4948 |22.09.2017 Марешки: НяКОЙ е платил за назначението на икономическия министър . 2| 4365 |21.09.2017 Зам.-министър увърта: Заплатите в МВР може да скочат с 15% догодина, но... . 0| 3971 |20.09.2017 Австрийски министър: Бежанците избират път през България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads