Реклама / Ads
65| 6874 |25.02.2012 НОВИНИ

Министър Константинов: Ще преговаряме за 50% по-евтини лекарства

.
Министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще свика в понеделник среща с представители на фирмите, които продават лекарства на българския пазар, за да опита да договори по-ниски цени на медикаментите.
 
В подобен подход има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените на медикаментите с 50% и повече, заяви министърът. Той допълни, че е разговарял с премиера Бойко Борисов по идеята за преговори с фирмите и е получил пълната му подкрепа за този ход.

Здравният министър даде да се разбере, че за момента вариантът за понижаване на цените чрез сваляне на ДДС върху лекарствата не е актуален. В разгара на скандала за цените, довел и до оставката на ресорния зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, той лансира свалянето на данъка като възможност, но срещна отпор от финансовото министерство.

Пред "Дарик" Стефан Константинов подчерта, че парите, които идват от данъка се разпределят за различни политики, включително за здравеопазване. Допълни и че не вижда причина да влиза в конфронтация с финансовия министър Симеон Дянков, който категорично се противопоставя на намаляването на ДДС, преди да са изчерпани другите възможности за регулиране на цените.

В изявлението си здравният министър определи свалянето на ДДС като "крачка" към решение на проблема с цените на лекарствата, а преговорите с фирмите като "скок" и подчерта, че предпочита да направи скок. Той потвърди, че намаляването на цените може да доведе до изтегляне на някоя от фирмите от българския пазар, но изрази увереност, че компаниите няма да предприемат подобни стъпки.

При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино. Според Стефан Константинов въфпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5001 |23.02.2012 Константинов: Постът не ме интересува . 29| 6124 |21.02.2012 Ст. Константинов: Оставка се иска, ако човек лъже . 109| 5602 |21.02.2012 СДС: Здравният министър да подаде оставка! . 139| 14977 |21.02.2012 Премиерът уволни зам.-министър Гергана Павлова по "собствено усмотрение"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads