Реклама / Ads
2| 5230 |19.03.2013 НОВИНИ

Министър Милошев: Рейтингите ще отсеят ВУЗ-овете менте

.
Проф. Николай Милошев Източник: Булфото
В следващи финансови периоди ролята на рейтинга на университетите ще нараства и това по естествен начин ще отсее тези университети, които не искат да повишат качеството на образоването си.
 

 

Това коментира пред Дарик служебният министър на образованието проф. Николай Милошев. Както всяка нова система, така и тази се въвежда поетапно и тежестта й ще нараства постепенно.

 

Представителят на студентските съвети Ивайло Динев коментира, че университетите у нас са твърде много. Той напомни, че рейтинговата система за ВУЗ-овете е създадена именно, за да определи кои от тях произвеждат качествени кадри и кои са създадени просто заради държавната субсидия. По думите му проблемът е, че все още значението на рейтинга за получаването на субсидията е малко.

 

Кандидат-висшистите в УНСС са готови за протести, коментира Динев заради насъбралото се напрежение заради увеличението на таксите. Той даде за пример Софийския университет и УАСГ, където го отмениха.

 

„След проявите на недоволство в икономическия ВУЗ е направен компромис и повишението е намалено, но не и отменено", коментира Динев и допълни, че студентите са непреклонни в искането си повишението да се отмени.

 

От своя страна министърът посъветва да се върви по пътя на разговорите и намирането на разумния компромис.

 

„Студентите ще искат от служебния кабинет и бъдещото редовно правителство нормативът за таксите да се върне във вида от 2011 година и те да бъдат една трета от държавната субсидия, а в момента те трябва да бъдат до две трети - каза Динев - Ако съотношението се върне на една трета, то ще бъде замразено увеличаването на студентските такси".

 

Освен това младите хора настояват да се увеличат средствата за образование в държавния бюджет до нивото от 2008 година, след която по думите на Динев парите от хазната за тази сфера намаляват.

 

Министър Милошев посочи, че служебното правителство работи в рамките на вече гласуван бюджет за годината и няма право да го променя. Той категорично подкрепи искането за повече пари за образование.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6082 |19.03.2013 Поканили Юлиан Попов за министър докато хапвал кебапчета . 9| 5598 |18.03.2013 Военният министър Тагарев: Няма пари . 16| 5540 |18.03.2013 Н. Милошев: Калинките трябва да бъдат поставени на местата им . 5| 5709 |15.03.2013 Йордан Йовчев е новият зам.-министър на спорта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads