Реклама / Ads
18| 5663 |06.01.2016 НОВИНИ

Министър Митов: Русия не може да ни изписва национална рецепта

.
Даниел Митов
Никой не знае по-добре какъв ни е националният интерес от нас самите. Когато се развиват равноправни отношения никой не си позволява да казва какъв ни е националният интерес. Русия не може да изписва национални рецепти и да посочва какъв ни е националният интерес, лекарят изписва рецепти, не пациентът. Това каза пред bTV външният министър Даниел Митов
 
Той коментира и действията на турския посланик у нас.Призовал съм Сюлейман Гьокче да преодолее това неприятно впечатление от него за нарушение на дипломатическите норми, което се е създало в обществото.Трябва да действаме мъдро и спокойно. Ние трябва взаимно да контролираме границата с Турция. Събитията изискват нормални отношения.

По повод кризата в ДПС премиерът беше много ясен. Думите му бяха по повод искането на премиера Давутоглу и Ердоган за подкрепа за Лютви Местан. Когато г-н Местан се обърна за закрила до посолството на Турция се влезе в друг режим. Аз не мога да си обясня това поведение на Местан.

„Всички политици имаме задължение да пазим образа на страната си. Още повече, че през всички години на г-н Местан му е била осигурявана държавна охрана, сигурността му не е била застрашена. Един български политик трябва да дава пример как се действа в такъв момент. Политиците трябва да имат смелост да казват нещата в прав текст. Двустранните отношения не могат да зависят от политическата криза в една партия. Поддържането на ефективни отношения между двете страни са важни. Имаме общи транспортни проекти“, заяви външният министър.

"Българската дипломация направи всичко възможно да не бъдат повлияни негативно от една българска политическа партия. Не можем да правим заложник нашите отношения, нито пък може някаква партия да се превръща в посредник между две правителства. Аз съм имал серия разговори със своя турски колега по този повод. Затова като слушам някои политици да ме съветват кого трябвало да викам и кого не. Крайният резултат в дипломацията е по-важен, отколкото даването на публичност. Който е трябвало да бъде викан е бил извикан, увери Митов. Тъй като действията на турския посланик не влизат в разбирането ми в дипломатическото поведение, затова не съм го призовал по определения протоколен начин".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4804 |04.01.2016 Министър и кметове удрят с глоби снегопочистващи фирми . 18| 10527 |04.01.2016 В. Филипов за Фрог: «Овергаз» да се национализира като маша на Русия . 8| 4848 |31.12.2015 Въпреки уверенията на Русия доставките на газ са под въпрос . 16| 5306 |31.12.2015 Русия няма да спира доставките на газ за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads