Реклама / Ads
1| 3559 |22.03.2017 НОВИНИ

Министър Павлов: Втора атомна е въпрос на национална стратегия

.
Николай Павлов
Не само АЕЦ ”Белене”, но и другите военни проекти трябва да бъдат заложени в енергийната стратегия, която е част от икономическата стратегия. Втора атомна е въпрос на национална стратегия. Това заяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов.
 
Зимните месеци потреблението стигна рекордни нива . По Великден ни очаква антирекорд. Това трябва да бъде оценено. И трябва да се оцени мястото на една централа в тази стратегия. В момента има излишък на енергия, допълни той.

Това не е въпрос в хоризонта на служебното правителство. Трябва да се направи експертен анализ. Не мога да кажа дали трябва да се строи АЕЦ "Белене" , каза още мнистърът.

Извършваме проверка в мина "Оброчище". Последната проверка там е направена през май месец 2016 година и не са установени нарушения. Концесионерът твърди, че заплатите се изплащат по график. Разговарял съм и с омбудсмана Мая Манолова. Търсим решение на проблема, обясни  Павлов пред bTV.

Искането за поскъпване на природния газ има своята мотивация. Петролът поскъпна. В момента ние имаме най-добрата цена на природен газ. Сега поскъпването щеше да е по-малко, ако декември месец беше прието предложението за поскъпване с 13%. "Булгаргаз" може да изпадне в тежка ситуация. Решението за новата цена на газа ще бъде взето от КЕВР. "Газпром" са поели ангажименти към ЕК. Ние трябва да излезем с общонационална позиция по предложенията. Срокът за това е седем седмици. Към настоящия момент имаме най-добрата цена в региона. Разпоредил на "Булгаргаз" и БЕХ да проучат предложенията, разкри Павлов.

Основната цел при встъпването ми в длъжност беше да се овладее рекордното потребление на електроенергия заради студената зима и ниските температури. За радост системата издържа. Държавните компании се справиха блестящо. Друг приоритет беше финансовата стабилност на сектора. Успяхме да съберем близо 130 млн. лв. пресрочени задължения към топлофикационни дружества. Повишихме и събираемостта на концесионни такси. При обществените поръчки не открихме някакви смущаващи нарушения, обяви министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4653 |22.03.2017 Министър Павлова иска дисциплинарка срещу ЧСИ Ани Янакиева . 0| 5152 |22.03.2017 Външният министър: Няма да предадем граничарите на Турция . 3| 3942 |21.03.2017 Френският вътрешен министър подаде оставка . 3| 4716 |21.03.2017 Павлов: Очаквам правителство на малцинството с тихата подкрепа на ДПС или патриотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads