Реклама / Ads
5| 5662 |11.06.2010 НОВИНИ

Министър прави нов избирателен район "Чужбина"?

.
Божидар Димитров
Божидар Димитров подкрепя искането на българите в чужбина да имат свой отделен избирателен район, в който да пращат свои хора в парламента Решението щяло да се вземе от Народното събрание.
 

„Във връзка със законопроекта за избор на народни представители от българските общности в чужбина, нашият екип ще даде своето становище, след като бъде разгледан и обсъден не само в Правната комисия на 41 НС, но и в по-широк обществен кръг, където гражданските организации да имат възможността да изразят своите позиции и предложения.”, каза в интервю за Euro Chicago министърът без портфейл Божидар Димитров.

„Експертна междуведомствена група работи по Закона за българите и българските общности, живеещи в България. Очаква се той да бъде внесен за гласуване в Народното събрание през октомври. Самият законопроект ще бъде качен през септември месец на сайта на ДАБЧ и на новия сайт www.mba.government.bg, който е в процес на обработка и ще бъде отворен до края на месец юни.”, казва още Димитров.

По думите му броят на българите по света е между 3 и 4 млн. Те можело да бъдат разделени на две основни групи – на български граждани, които са напуснали страната в последните 100 години и на такива, които са останали в пределите на друга страна вследствие на загубени от България територии.

Първата група живее и работи по цял свят, като най-значими са общностите в ЕС, САЩ, Канада, Южна Африка. Тази група по различни оценки наброява 1 – 1,5 млн. души. Цифрата не случайно е в толкова широки граници, защото е трудно да се каже колко българи са се установили трайно да живеят в чужбина и колко са заминали да работят само временно.”, споделя министърът без порфейл. По думите му втората голяма група българи се намират най-вече в Турция, Гърция, Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна,Казахстан и т.н.

„Според измененията в Закона за българското гражданство, които бяха внесени в НС от мен и бяха одобрени в средата на април месец 2010, срокът за получаване на положителен или отрицателен отговор на подадена молба за българско гражданство е една година.”, отговори на въпрос на изданието министър Димитров.
Той сподели, че поради натрупаните преписки (около 60 000) през последните години в резултат на недобре организирана работа, се е работело по-бавно.

Сега ситуацият била различна, с ускорено темпо, за да бъдат отхвърлени тези натрупани преписки до края на тази година. За 10 месеца работа 25 000 преписки вече са приключили, а от началото на тази година, т.е. за 5 месеца – 8 551 българи са получили гражданство. „Само за сравнение ще ви дам – за цялата 2008 г. гражданство са получили 7 113 души. Сами можете да направите оценката … Остават още 35 000 молби да бъдат обработени, за да започнат молбите по новия закон. Сами разбирате, че това натрупване забавя процеса, но съм уверен, че през 2011г. сроковете ще се спазват и работата ще върви в норми.”, каза още Божидар Димитров, който планира скоро да посети българската общност в Чикаго, която е най-многобройната в САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5325 |08.06.2010 Цв. Цветанов: Дянков не говори здравословно за правителството . 11| 5804 |06.06.2010 Цветанов губи рейтинг, ако не е министър, Първанов отива на дъното . 3| 5407 |05.06.2010 Министър уволни енергиен директор . 0| 6456 |04.06.2010 Освободиха зам. - министър на икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads