Реклама / Ads
5| 6794 |25.11.2009 НОВИНИ

Министър ритуално искал подкупи чрез кристален пепелник

.
кристален пепелник, подобен на автентичния
Освен пепелника, където горял бележките с написаната сума, министърът използвал интензивно и машина за раздробяване на хартия. Използвал я, когато искал да сподели без пари важна информация, но се страхувал от "уши" в кабинета.
 

Още един министър - член на две правителства, чака скоро обвинение
, твърди за 24 часа високопоставен източник. Освен проверките, които са свързани със сделки за милиони, ощетили държавата, политикът присъства и с любопитни детайли от водени от него преговори.

На бюрото му стоял изящен кристален съд за пури, в който той изгарял бележки. Особено му допадал жълтият цвят на хартията. На тях записвал какви суми трябва да предостави съответният чиновник или бизнесмен за свършената му услуга. Поне четирима свидетели разказали пред антимафиоти за странен ритуал по искане на подкупи.

Министърът канел в кабинета си госта и с поглед към тавана предупреждавал за подслушвателни устройства. После съобщавал на глас какво очаква като работа от тях и записвал на лист сумата. Това означавало колко трябва да се плаща на месец. Освен пепелника министърът използвал интензивно и машина за раздробяване на хартия. Използвал я дори когато искал да сподели без пари важна информация, но се страхувал от "уши" в кабинета.

Според него парите отивали в партийната централа, от чиято квота бил той. На следващия ден човек, представял се за пратеник на съответната политическа сила, информирал в кафене около министерството къде и как трябва да става превеждането на парите,

"Имаше случаи, в които се искаха над 40 на сто от спечелената сума по обществена поръчка", споделя един от четиримата свидетели. Към края на мандата са били записвани и изгаряни листове със суми, които са се оказали непосилни и съответните чиновници и бизнесмени отказали участие в поръчки или назначения.

Антимафиотите и прокурорите са приели показанията на четиримата повече като екзотика, тъй като липсват писмени доказателства за исканите подкупи. Свидетелите най-вероятно ще говорят на делата, свързани с ощетяването на държавата чрез сделки, разпоредени от министъра.(24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4798 |24.11.2009 Топчиновник отива на съд, искал рушвет . 6| 4637 |24.11.2009 След БАН министърът подкара и школските учебници . 7| 4917 |18.11.2009 Министър Попова към парламента: По-бързо! . 6| 4856 |17.11.2009 Имаме нов министър на образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads