Реклама / Ads
42| 6271 |31.10.2013 НОВИНИ

Министър Стойнев: Подписите за "Южен поток" ни спестиха 3 млрд.лв.

.
Постижението ни е, че се споразумяхме и договорихме старта на строителството на газопровода "Южен поток", това никое правителство досега не го е постигало. Ние намалихме не само заема, който ще получим от "Газпром", а и лихвите по проекта. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването "Лице в лице" по БТВ.
 

"По този начин ние спестихме над 3 милиарда лева в българския бюджет, които ще се инвестират в бизнеса". Този проект ще даде рестарт на българската икономика. Ще съживи българските железници, НЕК и други компании, обяви министър Стойнев. "За съжаление Сърбия изостава със своята част от връзката и ние сме помолили Европейския съюз за помощ, за да не губим време".

Министърът каза също, че по приблизителни оценки общо страната ще спечели около 5 млрд. евро от „Южен поток" до 2040 г., когато трябва да приключи изплащането на заема по тръбата.

 

Според Стойнев дори след плащането на вноските по главницата и лихвите, общо за периода само от дивидент в Българския енергиен холдинг ще влязат 1,5 млрд. евро. Отделно ако се добавят и данъците, таксите, работните места и т.н. общо страната ще спечели приблизително 5 млрд. евро за 22 години.

България ще вземе от руската от руската страна заем от 620 млн. евро при лихва от 4,25%.

 

Драгомир Стойнев определи като успех намаляването на лихвения процент, тъй като руската страна е настоявала той да е 8 на сто.

 

„Държавата не носи никакъв риск, няма държавни гаранции. Целият риск се носи от проектната компания. Аз лично в този проект не виждам риск", каза още Стойнев.

Като друг успех министърът отчете, че е успял да убеди „Газпром", че България като страна – членка на Европейския съюз е длъжна да даде достъп на трети страни до тръбата.


"Този проект ще минава през най-бедните общини в България и ще създаде нови работни места за хората там. Съпътстващата икономика също ще има полза от този проект", даде надежда министърът на хората по трасето на газопровода. "Ние сме първата страна, която е подписала такова споразумение с "Газпром" без участие на трета страна. По този начин не само, че ще намалеят цените на природния газ, а и няма да се повтори ситуацията със спирането на доставките на газ", заяви Стойнев.

"Дивидентите, които ще получаваме ще започнат да се изплащат на страната след като газта потече по тръбата. Договореното няма да струва нищо на страната и бюджета ни. По темата за проекта"Белене" аз няма да говоря, докато не приключи делото в Арбитражния съд. Това ще навреди на българските интереси. НЕК в момента се съживява и трябва да бъде оставена на спокойствие, аз съм поел ангажимент да помогна на дружеството да си стъпи на краката", обяви министър Стойнев.

Който е направил нарушения ще отговаря пред съда, коментира накрая министърът на икономиката. Аз работя за националния интерес и вярвам, че БЕХ ще спечели делото. Икономиката тръгва, просто трябва да сме оптимисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7770 |30.10.2013 Зам.-министърът на културата нарушавал закона? . 55| 5950 |29.10.2013 Министър Клисарова:Студентите може да провалят учебната година . 12| 6647 |25.10.2013 Цветанов повиши Веселин Маринов в зам.-министър . 12| 5459 |25.10.2013 "Атака" овика вътрешния министър в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads