Реклама / Ads
21| 5040 |14.08.2008 НОВИНИ

Министър В. Цветанов: Нашата пазарна икономика е псевдопазарна

.
Сгрешен е моделът на аграрна реформа, обяви министърът на земеделието и храните, според когото държавата нямала икономически лост за доближаване на изкупната цена до пазарната.
 

 

Над 58 мил лева са получили от началото на годината земеделските производители, а това не е ставало до сега, оповести по БТВ министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Министерството правело всичко възможно да се изпълнят исканията на производителите, а тези искания според Цветанов били точни.

Въпросните 1 700 000 лв, които ще получат производителите за март, били остатък от средствата, предоставени от ЕК, а в диалог с нея българската страна продължавала да иска разрешение за 60-те милиона лева. Ако обаче на производителите се отпуснат други субсидии, правителството щяло да получи санкции, обясни Цветанов, който беше категоричен, че не иска война, но не може да се подаде и на натиск.

Министърът отправил покана към производители да отидат с него в Брюксел, за да видят как се работи с европейските институции. Като членове на ЕС България трябва да се съобразява с общата политика и правилата, изясни Цветанов.

В момента се създавала организация за преодоляване на проблемите. Поканен бил съветник от ЕК, който щял да постъпи другата седмица при министъра, а мотивът на екипа му бил да се преодолеят допуснатите слабости.

Министърът обяви, че е окуражен от реакцията на ЕК, която дала разрешение да започне плащането по САПАРД със средства осигурени от Националния бюджет. Разликата в цената на изкупната цена и цената на пазара като финален продукт показвала, че в България е сгрешен моделът на аграрна реформа. Нашата пазарна икономика била псевдопазарна и това не влияело положително на производителите, според Цветанов. В момента държавата нямала икономически лост за доближаване на изкупната цена до пазарната, но проблемът се осъзнавал и трябвало да се въведе корпоративно земеделие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5814 |13.08.2008 "Атака" срещу МВР-министъра: Защо полицаи бият евродепутати? . 4| 6351 |12.08.2008 Вътрешният министър не пуска шефа на РПУ-Приморско да си ходи . 5| 4578 |07.08.2008 Добра новина дочакал министър Цветанов по САПАРД . 19| 4749 |16.07.2008 Зам.-министър пробвал да дезинформира ОЛАФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads