Реклама / Ads

5| 4940 |09.04.2009

Министър Н. Василев: Прозрачността е основен принцип в работата на ОПАК

.
Николай Василев
В интерес на всички ни е европейските средства да бъдат управлявани открито и целесъобразно, уверява министърът и обещава да бъде безкомпромисен при всякакви опити за нарушения и злоупотреби.

 

По повод изнесените в сайта „Всеки ден” и в. „Експрес” съмнения за нередности, свързани с Оперативната програма „Административен капацитет”, МДААР категорично заявява, че не одобрява „заиграването” с подобна сериозна тема, каквато е управлението на средства от ЕС. Това се казва в специално писмо, което Frognews.bg получи от министерството.


Всяко подхвърлено анонимно обвинение без никакви факти и доказателства е клевета, която уронва престижа не само на отделна оперативна програма, но и на България като член на ЕС. Всеки, който има съмнения или конкретни обвинения относно каквито и да било нередности по изпълнението на ОПАК, би трябвало да се обърне към компетентните органи и да представи цифри, имена, факти, съобщават още от пресцентъра на МДААР.


Не може да става дума за каквото и да било „лобиране” за одобрението на проект. Всички проекти се разглеждат и оценяват от оценителни комисии, в които досега са участвали над 100 представители на различни други институции, критериите за оценка са ясни и обективни и елиминират всяка възможност за субективно оценяване. Освен това критериите за оценка са предварително публикувани на сайта на ОПАК, което гарантира, че всички кандидати участват при равни условия.


Независимо от това, че министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев не одобрява анонимно подхвърляни упреци в някои от медиите, той незабавно ще се срещне с Управляващия орган на ОПАК. За пореден път министър Василев ще обърне внимание на служителите, че прозрачността е основният принцип на работа още от самото създаване на ОПАК. Именно прозрачността е помогнала в най-голяма степен за малко повече от година от стартирането на програмата да са усвоени 100% от средствата за 2007 и почти 50% от средствата за 2008 г.


В интерес на всички ни е европейските средства да бъдат управлявани открито и целесъобразно. Ето защо министърът и Управляващият орган на ОПАК ще продължат да бъдат безкомпромисни при всякакви опити за нарушения и злоупотреби, пише в заключение в писмото. Frognews.bg 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Министър Василев да си даде червен картон за транслитерацията 14| 4803 |07.04.2009 . Секретарка на министър Вълчев подхваща образованието на задграничните българи 23| 8006 |27.03.2009 . Министър В. Цветанов на разпит? 12| 4257 |19.03.2009 . Съд глоби министър 10| 4526 |18.03.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ