Реклама / Ads
8| 4527 |16.09.2019 НОВИНИ

Министърът за учителския протест: Това е политическа акция

.
Красимир Вълчев Източник: БГНЕС
„Нямаме учителски протест, това са групи, които протестираха срещу Стратегията за детето - няколко учители, които никога не са ходили на обходи. Много жалко, че това беше подкрепено от опозицията, което прави акцията и политическа”. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.
 

Първият учебен ден ще премине и под знака на протести. Учители се заканват да се съберат пред сградата на просветното ведомство в 16:00 часа. Недоволството е породено от новите промени, според които педагозите ще трябва да посещават по домовете отсъстващите ученици.


„Опитваме се да водим диалог, опитваме се да бъдем разумни и балансирани в търсенето на решения. Затова и променихме постановлението заедно със синдикатите. По отношение на първоначалното записване на училище има 200 000 обхода, правят го и по отношение на ежедневната посещаемост”, заяви още Вълчев пред Нова телевизия.

 

Повод за недоволството е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици.

 

Част от педагозите смятат, че промяната ще ги превърна от учители в полицаи.

Синдикатът на българските учители, обаче категорично се разграничи от организирането на протест.

 

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете.

 

Учителите възразяват срещу промените и те са описани в становище против промените, подкрепено от над 6000 души в онлайн петиция.

 

От образователното министерство обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%.

Според министерството на образованието целта на промените е децата, напуснали училище, да влизат в класните стаи ежедневно.

 

Против протеста се обявиха всички синдикати в образованието. В официално писмо до медиите се посочва, че акцията е "провокация с неясни цели". И допълват, че някой разпространява "измислени внушения за нарушени учителски права".

 

Протестиращите учители се събират в 16 часа пред министерството на образованието, като в знак на символичен протест ще дадат на чиновниците в министерството бутилирана вода. Акцията е под надслов „за да знаят чиновниците в МОН, че ако правят неблагоприятни промени, ще пият студена вода”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4697 |23.07.2019 И министърът на икономиката се включи в атаката срещу президента . 22| 9738 |13.07.2019 Министърът на труда на САЩ подава оставка заради „най-опасният сексуален хищник в историята на САЩ“ . 4| 4783 |05.07.2019 Министърът на образованието разкритикува ректорите, че искат повече пари . 4| 4260 |23.06.2019 На мащабен протест: 250 000 души искат оставката на Бабиш в Прага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads