Реклама / Ads
0| 3810 |24.10.2018 НОВИНИ

Министерска заповед - само е-писма между администрациите

.
Правителството задължи всички административни органи в страната да регистрират свои профили в Системата за сигурно електронно връчване (е-Връчване). Административните органи трябва да направят това до 30 ноември.
 

Решението е взето на днешното заседание на Министерски съвет, информират от тамошната пресслужба.

 

Припомняме, Системата за е-връчванията се поддържа и развива от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ).

С регистрациите на профили в Системата се предоставя технологична възможност за взаимодействие на гражданите, на бизнеса и на административните органи по електронен път.

 

Заявяването и доставката на електронни административни услуги, както и изпращането и получаването на електронни документи към и от администрациите също ще става по електронен път.

 

Освен регистрация в системата, в същия срок администрациите трябва да разработят свои вътрешни правила и процедури за приемане и изпращане на документи и съобщения по електронен път.

 

Системата за е-Връчване е част от ресурсите на електронното управление и позволява изпращане и/или получаване, както и съхраняване на електронни документи и съобщения за и от публични органи, както и физически и юридически лица, пишат от МС.

 

Комуникацията чрез системата замества класическия метод за доставка на писма и е в съответствие с Регламент (ЕС) № 910/2014 и със Закона за електронното управление.

 

Следователно писмата между институциите у нас вече няма да се бавят с дни, седмици или месец, а ще пристигат до адресатите си мигновено.

 

Системата за е-Връчване поддържа възможност за получаване на известия по електронна поща и чрез SMS за изпратени и връчени документи. Достъпът до нея се осъществява след еднократна регистрация чрез квалифициран електронен подпис и ПИК на Националния осигурителен институт (НОИ).

 

 

Чрез системата за е-Връчване се предоставя електронната административна услуга

 

"Предоставяне на услуга за електронна препоръчана поща", която е безплатна за гражданите и за бизнеса. Всички административни органи могат да интегрират системата за е-Връчване към информационните си системи или да я използват чрез потребителски интерфейс на адрес

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7529 |24.10.2018 Само във Фрог: Крият заплатите на членовете от Консултативният съвет по законодателство, който и не работи . 2| 4384 |21.10.2018 Нови болници ще отварят врати само след решение на парламента . 2| 4027 |21.10.2018 Задържаха подпийнал шофьор, превозващ 50 деца от Самоков . 15| 12069 |21.10.2018 Само във Фрог: Олигарси тайно готвят контрапортест срещу майките в защита на Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads