Реклама / Ads
0| 4361 |07.11.2014 НОВИНИ

Министри и депутати започват ремонт на бюджета

.
В парламента
Ремонт на бюджета ще бъде първата задача на новите министри и депутати. Още следващата седмица те ще преработят цифрите, предложени от служебния кабинет на Георги Близнашки. "Числата не отговарят на реалните нужди на страната, както и на неотложните решения, които кабинетът "Борисов" ще трябва да вземе".
 
Веднага след тази задача кабинетът ще се занимае и с казуса КТБ. Приоритетната работа на новото правителство ще бъде свързана още с изработването на дългосрочна пенсионна реформа. Тя ще е съобразена с продължителността на живота в България. Това е едно от настояванията на АБВ, които бяха включени в програмната декларация, приета от четирите формации. Сред целите, които ще се гонят с реформата, са повишаването на максималния осигурителен доход и увеличение на тавана на пенсиите, както и ръст на доходите на всички пенсионери.

Партиите са се договорили да отложат и промените при пенсионирането на работещите първа и втора категория до решение за реформата. Формациите ще работят и по енергийната диверсификация на доставчиците на природен газ, ревизия в сектора, развитие на ядрената енергетика при "благоприятни за страната икономически условия", удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", както и по строежа на "Южен поток". Партиите се обявиха и за повишаване на енергийната ефективност, което да бъде приоритет пред изграждането на нови мощности. В програмата са заложени и мерки за намаляване на енергийната бедност, като броят на домакинствата, които получават енергийни помощи, ще скочи на над 500 000.

Формациите са се договорили и за насърчаване на обществен дебат по теми от изборното законодателство, сред които задължителното гласуване и мажоритарен избор за половината народни представители. Четирите партии ще предложат и промени в Изборния кодекс, според които 10 000 души чрез подписка могат да правят предложения за промени в законодателството. Изготвянето на максимално положителен доклад за правосъдието от ЕК в края на годината и влизането на България в Шенген са сред първите задачи пък на Меглена Кунева. С малкия и среден бизнес пък обеща да се захване новият икономически министър Божидар Лукарски.

Сред приоритетите на Патриотичния фронт, по които ще работи новият кабинет, е завършването на оградата по границата с Турция, както и спирането на детските надбавки за над три деца. Във финансовата сфера партиите се договориха за въвеждането на данък върху операциите на капиталовите пазари и въвеждането на минимално почасово заплащане. Правителството ще работи и за ограничаване на офшорките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6688 |06.11.2014 Много от новите министри са били възпитаници на УНСС . 7| 4798 |06.11.2014 Борисов връчи на Плевнелиев списъка с имената на министрите . 5| 4598 |05.11.2014 М. Андреев: Министрите нереформатори ще срещнат отпор от мен . 71| 9029 |04.11.2014 Вижте имената на министрите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads