Реклама / Ads
0| 5219 |11.07.2015 НОВИНИ

Министри и кредитори се потят върху плана на Ципрас

.
Премиерът Ципрас
За пореден път финансовите министри от еврогрупата и кредиторите на Гърция се събраха, за да обсъдят финалното предложение на Атина. Лидерът на еврогупата Йерун Дейселблум не пропусна да отбележи, че се очаква трудна среща, с основен проблем доверието. Сега въпросът е дали Европа ще продължи преговорите с Гърция или ще остави банковата й система да колабира, а страната да изпадне в банкрут.
 

Еврогрупата се събра след като кредиторите дадоха положителна оценка на гръцкия план.  „Все още не сме готови. Има някои критики по предложенията, по отношение на фискалните въпроси и реформите. Но тук е и въпросът с доверието  и дали може ли да се вярва на гръцкото правителство, че ще изпълни това, което предлага”, коментира президентът на еврогрупата, цитиран от НТ.

 

Въпреки това шансовете за Гърция преди началото на заседанието бяха  50 на 50. Повечето страни се скептични, че Атина ще изпълни обещанията си. „Планът е по-слаб в някои области, но основният въпрос е прилагането му”, заяви министърът на финансите на Холандия Ерик Вибес.

 

Министрите искат да чуят конкретни отговори - кога и как, но досега такива не са получили. „Гърция продължава да обещава, но конкретни реформи не се правят през последните пет години” , заяви Ханс Йорг Шелинг, министър на финансите на Австрия.

 

Очаквано най-скептичен е Берлин. Германският финансов министър Волфганг Шойбле  дори заплаши с вето. „Ние не сме готови да приемем сметки, които са неправдоподобни. Надеждата за Гърция беше унищожена през последните месеци по невероятен начин”, коментира той. 

 

Най-силният поддръжник на Атина е Франция, чиито експерти бяха изпратени от президента Франсоа Оланд да участват в изготвянето на предложението към кредиторите.  Тежката дума ще кажат европейските лидери, които утре се събират на Европейски съвет, за да решат съдбата на Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4700 |10.07.2015 Атина се съгласи с всички искания на кредиторите . 0| 4698 |08.07.2015 Ципрас: Кредиторите не са дали пари на нас, а на европейските банки . 0| 5019 |02.07.2015 Ципрас: Правим малка революция, ще има сделка с кредиторите . 0| 4613 |01.07.2015 Ципрас призова гърците да отхвърлят предложението на кредиторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads