Реклама / Ads
2| 7029 |13.05.2010 НОВИНИ

Министри слизат от служебните коли - кметове купуват нови

.
VW Пасат
Кризата явно не е за всеки.
 

Преди седмица премиерът Бойко Борисов прати министрите да ходят на работа с "метро като слънце" и на велосипеди. После пък Цецка Цачева обяви, че ще разпродава мерцедесите на парламента и ще ги замени с по-скромни автомобили.

Кризата обаче явно не е за всеки, както личи от прессъобщението на община Царево от 26-ти април:

"Община Царево закупи работен автомобил с отстъпка за цена от 41 хил. лв. без ДДС , марка „Фолскваген Пасат”. Отделно общината ще закупи нов автомобил за домашния социален патронаж, както и сметосъбирачна техника и миячна машина за почистване на улиците. Средствата са предвидени по бюджета и са осигурени от добрата събираемост на местните приходи. Само за сметопочистваща и сметосъбираща техника са заделени и предвидени 300 000 лева, а за работния автомобил общинските съветници са гласували 60 000 лв., от които общината след покупката на фолсквагена е икономисала една трета от средствата."

Скандалът с кметската кола на Петко Арнаудов гръмна в началото на септември 2009 г., когато стана ясно, че община Царево тегли 3 милиона заем, за да запуши дупката в бюджета си и в същото време е поръчала луксозно Ауди А6 Quattro за 80 000 лв с ДДС. Първата реакция на Арнаудов беше анекдотична: "Карането на стари коли е популизъм за пред избирателите" - заяви той в медиите.

След това под медиен натиск кметът се отказа от луксозното возило и обеща да развали договора и да насочи парите за ремонт на детските градини.

Както личи от прессъобщението кметът е поизчакал историята да се забрави, преди си купи нова кола, наистина на по-скромна цена от 50000 лв с ДДС и прекръстена на "работна". От сайта на Фолксваген става ясно, че отстъпката от цената не е специално за община Царево, а е промоция достъпна за всички мераклии за нов Пасат. Явно следвайки принципа, че колкото по-груба е манипулацията, толкова по-лесно минава, неоправданият харч е представен... като икономия на средства от 30%.

По-трудно ще мине обаче фактът, че колата е закупена без обявена процедура за обществена поръчка. Тази смущаваща подробност се нуждае от изясняване от контролните органи. Нищо чудно да се окаже, че е използван договорът за Ауди-то, вместо да бъде развален, както гръмко обеща Петко Арнаудов.

А това ще означава само едно: нагла лъжа.

Атанас Чобанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5351 |07.05.2010 Министрите: На колело в София? Опасно е! . 54| 4809 |05.05.2010 Бойко се смили: ДДС остава 20%, праща министрите в метрото . 3| 4614 |13.04.2010 Министри на изпит всяка сряда, без да знаят въпросите . 22| 5058 |06.04.2010 Трима екс министри чакат обвинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads