Реклама / Ads
2| 4834 |11.03.2010 НОВИНИ

Министрите без конфликт на интереси

.
Всички министри, имали участие в контролните и управителни органи на търговски дружества, са предприели действие по освобождаването си в законодателния месечен срок.
 

Това е записано в доклада на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика след извършена проверка за съответствие на декларациите на министрите с изискванията на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

По време на проверката по декларираните факти и обстоятелства от членовете на Министерски съвет и служебно изисканата информация за участие в търговски дружества, кооперации, еднолични търговци и сдружения с нестопанска цел, комисията не е открила несъответствия и нарушения по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Към 27 юли 2009 г. министър-председателят Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на правосъдието Маргарита Попова, министърът на образованието Сергей Игнатов, министърът на транспорта Александър Цветков, министърът на земеделието Мирослав Найденов, министърът на физическото възпитание и спорта, министърът на отбраната Аню Ангелов, министърът без портфейл Божидар Димитров не са притежавали участия в търговски дружества, не са били членове на управителни или контролни органи, както и не са извършвали дейност на едноличен търговец към датата на встъпването си в длъжност.

Към 27 юли министърът на финансите Симеон Дянков е бил съдружник и е притежавал дялово участие в „Екопроект-Априлци” ООД. На 20 юли, след свикано по негова молба Общо събрание на съдружниците е получил съгласие за прехвърляне чрез разпоредителна сделка на всички притежавани дялове от капитала на дружеството. На 18 декември 2009 г. е станало и заличаването на Дянков като съдружник във фирмата.

Към 27 юли 2009 г. министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев формално е притежавал участия в търговски дружества и е бил в управителни или контролни органи към фирмите: „Лозен консулт” ООД; „Линдер имобилиен мениджмънт” ЕООД; „Резиденшъл парк София фасилити мениджмънт” ЕАД; „Резиденшъл парк София” ЕООД; „Ателадиа” ООД; „Ирис инженеринг” ООД. Считано от 24 юли Плевнелиев е прекратил участието и дейността си в „Лозен консулт” ООД, „Линдер имобилиен мениджмънт” ЕООД, „Резиденшъл парк София фасилити мениджмънт” ЕАД. Чрез нотариално заверен договор от 29 юли Плевнелиев продава дяловете си в „Ателадиа” ООД на „Юлиана Плевнелиев”. На 3 август министърът е прехвърлил дяловете си в „Ирис инженеринг” ООД на Иван Димитров Тодоров. Така към днешна дата в Търговския регистър няма данни Росен Плевнелиев да притежава участия в търговски дружества, да е член на управителен или контролен орган.

Здравният министър Божидар Нанев към 27 юли е бил формално вписан като управител на „Български лекар” ЕООД, собственост на БЛС. С протокол от 29 юли е представено решение за освобождаването на Нанев като управител на дружеството.

Към 25 юли министър Нона Караджова формално е била едноличен собственик на капитала и управител на „Проекти-консулт” ЕООД. С нотариално заверен договор за покупко-продажба на дружествени дялове от 6 октомври 2009 г. тя е прехвърлила дяловете си на Петър Станимиров Караджов.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков към 27 юли формално е участвал в следните дружества: „ЕВН България електроразпределение” АД и „ЕВН България Топлофикация” ЕАД. В „ЕВН България електроразпределение” АД министърът е бил вписан като прокурист, но е освободен като такъв на 22 юли. Като прокурист Трайков е бил вписан и в „ЕВН България Топлофикация” ЕАД, откъдето е бил освободен на 20 юли 2009 година.

Министърът на културата Вежди Рашидов е декларирал дялово участие в собствеността на „Алкор 7” ООД. Не е установено обаче министърът към 27 юли да е извършвал дейност като едноличен търговец или да е участвал в управителни или контролни органи на търговски дружества.

В комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика не са постъпвали сигнали за състояние на конфликт на интереси при осъществяване на дейността от страна на министрите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5116 |20.01.2010 БСП с недоверие към комисията за конфликт на интереси . 0| 4603 |15.01.2010 Проверяват 400 за конфликт на интереси . 14| 5237 |03.12.2009 Борисов защити „милиона” на Първанов, но конфликтът между тях оставал . 0| 4623 |25.11.2009 Трайков чист пред закона, не влязъл в конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads