Реклама / Ads
4| 5324 |07.05.2010 НОВИНИ

Министрите: На колело в София? Опасно е!

.
Българските министри едва ли ще слязат от служебните коли, за да яхнат велосипедите или да ползват метрото до службата си, показа проверка на “Труд” .
 

В сряда премиерът Бойко Борисов се закани да свали от държавните коли подчинените си в Министерския съвет. Още в ранни зори вчера финансист №1 Симеон Дянков обяви пред Би Ти Ви, че не може да ползва “метрото слънце” (по думите на Борисов), за да ходи на работа. Не стигало до “Бояна”, където той живее. Затова бил готов да яхне велосипед. Според дипломат №1 Николай Младенов обаче да караш колело в София е опасно. По-голям шанс имало да оцелееш в Афганистан.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков каза вчера пред Би Ти Ви : “Аз имам колело, донесъл съм си го от Вашингтон, така че съвсем скоро може да ме видите по бул. “България” да въртя педалите, надолу е лесно. Аз и преди това съм си го мислил, но ако се наложат съкращения, защо да не се движа с колело.”

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че опитвал преди години да ходи на работа с колело, но се отказал. “Реших, че имам по-голям шанс да оцелея в Афганистан, отколкото да карам колело в София”, довери той пред “Труд”. Но въпреки това дипломат №1 не харчи държавни пари за превоз - той ходи на работа с личната си кола, която вчера бе паркирана до входа на МВнР. Нищо, че Младенов бе в Македония.

И строителният министър Росен Плевнелиев не може да се възползва от “метрото слънце”. Живея в местността “Камбаните” и метрото все още не е стигнало до там. Ще има реорганизация на шофьорите в строителното министерство, но не това е големият проблем. Съкращаването на 20% разходи е изключително тежка задача, няма да ни останат никакви пари за дупки и текущи ремонти, коментира Плевнелиев.

Проблем с метрото има и земеделският шеф Мирослав Найденов.“Не мога да го ползвам, защото не живея до станция”, каза той пред “Труд ”. Той обаче разпоредил личните шофьори в земеделското министерство да се ограничат до минимум и да се създаде общ гараж, от който да се ползват коли при необходимост”.

Просветният шеф Сергей Игнатоввчера не вдигна GSM-а си, за да каже дали ще яхне колелото. Ако се наложи обаче, Игнатов може дори да поведе министерската колоездачна колона. Защото като ректор на НБУ той основа и оглави велодружество във вуза. После и като зам.-министър на образованието всеки ден пристигаше в МОН, яхнал бегача си. Спря да върти педалите едва когато се издигна до министър. Сега Игнатов ходи на работа с личната си кола, така че от там икономии не може да направи. Освен това вече съкрати и 12 % от администрацията си.

“Мен жена ми ще ме носи на ръце, когато ходя на работа. Още по-евтино ще ни излезе, тъй като няма да изтриваме гумите на колелото. А най-добре въобще да не ходим на работа”, пошегува се министърът на културата Вежди Рашидов. После сериозно призна, че е много притеснен от 20-те % икономии, които трябва да направи и не е съгласен да “реже живо месо”.

“Имам хубав жълт велосипед и ще го използвам, когато е възможно”, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев. “Когато се кара велосипед, е трудно да се говори по телефона, така че вероятно ще се чуваме по-рядко”, уточни министърът. Той обясни, че е динамична личност и може да ходи и пеша, защото метрото не стигало до неговия квартал. “Тогава ще трябва да ставам по-рано, защото пътят ще ми отнема 2 часа”, каза Дончев.

“Може да се използва градският транспорт или да се ходи пеша”, каза екоминистърката Нона Караджова. “Аз и сега не съм залепена за мерцедеса, използвам го само до работа и обратно”, обясни тя. В министерството й пък няма да има нови съкращения на щата, защото той вече е оптимизиран. Караджова обеща да спести от другаде - от смяна на софтуера, промяната на интернет страницата, както и изработването на нови регистри.

“Няма да коментирам”, каза само здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова, попитана от “Труд” как приема почина на Дянков за превоз с велосипед.

Голям проблем има министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина. На въпроса дали би ходил с колело на работа, той отговори: “Не, защото никога не съм карал. И нямам велосипед.”

“Карам велосипед и няма никакъв проблем да го яхна отново, ако се наложи, стига да се върши работа”, каза социалният министър Тотю Младенов. Още в началото на годината той направил 25% съкращения на разходите и в агенциите, вече нямало накъде. Напротив, необходими били средства за социално подпомагане и запазване на заетостта.

От екипа на министъра на отбраната Аню Анев вчера възприеха въпроса за колелото като шега и не пожелаха да отговорят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4876 |06.05.2010 Дянков яхва колело заради съкращенията . 36| 5829 |12.12.2009 Борислав Великов катастрофира тежко, няма опасност за живота му . 1| 6111 |26.09.2009 Пускат сирените в Деня на музиката, молим се да няма истинска опасност! . 17| 10319 |17.09.2009 Що е то софиянец в Деня на София?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads