Реклама / Ads
0| 4539 |26.04.2016 НОВИНИ

Миньори блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг заради забавени заплати

.
Съкратените работници от бургаската мина “Черно море“ получиха забавените си заплати за месец февруари. От ръководството на мината обещават парите за месеците март и април, както и дължимите обезщетения, да бъдат изплатени до края на май, съобщи БНР.
 

 

По-рано  протестът на миньорите прерасна в гражданско неподчинение и те блокираха за 40 минути главния път Бургас - Слънчев бряг преди разклона за град Каблешково.

Лошото време и поройният дъжд в Бургас не спряха работниците от мина "Черно море" да излязат на протест заради неполучени заплати и обезщетения. След три години задълбочаващи се проблеми в сектора и непрекъснати протести бургаската мина затвори рудника си преди две седмици. Оттогава миньорите чакат възнагражденията си за месеците март и април и дължимите обезщетения.

 

Протестиращите миньори блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг, като се образува над 5-километрова опашка от автомобили. На мястото на блокадата пристигнаха полицейски екипи, но протестиращите останаха на пътя. Закъснели пътници за полета Бургас-Лондон настояваха колите им да бъдат пропуснати, чуха се и гневни реплики, но протестиращите бяха непреклонни. Те пропуснаха само една линейка да продължи по пътя.

 

След 40 минути блокада миньорите, без намеса на полицията, решиха да продължат протестните си действия пред сградата на Община Бургас. Недоволството на съкратените работници от мина "Черно море" е срещу ръководството на предприятието, което втора седмица обещава да им изплати забавените заплати за месеците февруари и март.

 

Последният голям протест на миньорите за забавени заплати беше през декември миналата година. Тогава изпълнителният директор на бургаското предприятие Русомир Калоянчев прогнозира:

Мината не може да спре изведнъж, но трупайки проблемите, постепенно тя намалява своята производствена мощност и ще дойде момент, когато ще загуби рентабилността си.

Днес миньорите протестират за втори път след закриването на рудника и причината отново са неизплатени заплати. Сега обаче предприятието им дължи и пари за обезщетения, каза лидерът на миньорския синдикат Чавдар Миколашев:

Ще дойдат хора от Балкана, от Димитровград, тук от селището, от града ще има, да напомнят за себе си, защото идват празници, както знаете, а без пари не зная как ще се посрещат празниците. Няма яснота, няма сигурност, има някакви обещания, но точно фиксирана дата до момента никой не се е ангажирал да посочи.

280 са съкратените работници в мина "Черно Море". Заради неспазен 30-дневен срок за уведомяване на Бюрото по труда при планирани масови съкращения предприятието получи акт от Инспекцията по труда в Бургас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4747 |21.04.2016 Полицейска акция в Бургас. Задържаха група от 10-на мъже . 0| 4647 |20.04.2016 Турският консул в Бургас зовe за ремонт на разградска джамия . 0| 5711 |16.04.2016 Пускат влак от Москва до Варна и Бургас за лятото . 0| 5097 |14.04.2016 Пожар във влака Бургас-София заради технически проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads