Реклама / Ads
11| 6482 |10.01.2012 НОВИНИ

Миньорите от „Марица-Изток" скачат предупредително; искат си парите

.
Засега стачкуват едночасово и предупредително; не получат ли увеличения на заплатите - започват постоянна стачка. А икономисти твърдят, че миньорските заплати били много добри и се чакало на опашка за тази професия.
 

Миньорите от Мини "Марица - изток"  излязоха на едночасова предупредителна стачка. Те настояват за адекватно заплащане и по-добри условия на труд. Ако не се стигне до компромис с управата на предприятието, от петък рудниците ще спрат работа. Това може да наруши доставката на въглища към четири електроцентрали в страната. Междувременно ръководството на дружеството внесе в съда иск за обявяване на стачката на мините, планирана за 14 януари, за незаконосъобразна.

Синдикатите обаче все още очакват да се стигне до преговори. Те настояват договорът от лятото на миналата година, който предвижда при по-високо производство да има по-високи заплати на служителите, да бъде спазен.

"Не е вярно, че взимаме над 2 000 лева заплати", заяви по БТВ Янчо Петров от КНСБ. "При заработени миналата година 25 милиона – получихме 1 300 лева, при заработени 33 милиона тази година пак получаваме същите пари". По думите на Янчо Петров над 99% от работниците в мините стачкуват. "Миналата година средната работна заплата беше 1 200 лева, сега е 1 580. Няма други обещани пари на хората", заяви инж. Стефан Танев, заместник изпълнителен директор в Мини "Марица - изток". По думите му в спорното споразумение има текст, който може да се тълкува кой както си иска. "Увеличихме на всичките заплатите с 17-20 %, така че сме си изпълнили задълженията", допълни инж. Танев.

Мини "Марица-изток" осигурява над една четвърт от електропроизводството у нас. По БТВ работниците успокоиха, че държавата има достатъчно възможности да осигури електроенергия на хората, въпреки стачката. Ако все пак има проблеми, миньорите ще се върнат на работните си места.
 

Положението в сектора въоще не е толкова лошо, въпреки тежката работа на миньорите, която аз много уважавам, каза по ТВ Европа икономистът-анализатор Владимир Каролев. За да станеш миньор, трябва да чакаш на опашка, някой трябва да се откаже, за да се оваканти място, осведоми той и обясни този факт с доброто заплащане в сектора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4925 |04.01.2012 Миньорите се вдигат на протест на 12 януари . 3| 4923 |03.01.2012 Миньорите пред стачка, чака ни режим на тока . 35| 5820 |21.12.2011 Дядо Кирил: С досиетата искат да върнат разкола в църквата . 22| 7719 |15.12.2011 Промени в Кодекса на труда притискат работника "в ъгъла"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads