Реклама / Ads
0| 4913 |06.04.2016 НОВИНИ

Мирчев към Кунева: Интересува ви не образование, а еврофондовете. Оставка!

.
Стоян Мирчев
„Минаха вече няколко месеца, откакто сте министър на образованието, и е очевидно, че не се справяте. Всичко, което видяхме от вас до момента, води до извода, че въобще не ви интересува качеството на образованието, нито хаосът в системата, който създавате, а само усвояването на еврофондове. Подайте си оставката“.
 

Така народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев се обърна към вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева по време на заседанието на парламентарната комисия по образованието и науката.

 

Мирчев заяви, че реформа се прави с една единствена цел – нещата да се променят към по-добро, а бързането никога не помага. Прибързването в момента може да обрече едни деца на невъзможността да придобият качествено образование. Той припомни, че още в началото на годината левицата е предупредила на блиц контрол, че качествен учебник не може да бъде направен за 7-8 месеца. „Ние бързаме, защото имаме нов закон и трябва да отчетем дейност. Проблемите, които той ще породи, тепърва ще ги обсъждаме“, заяви Мирчев. По думите му вече има определени стандарти, които са готови, има нови програми, макар и не за всички класове.

 

Социалистът поясни, че за 1-ви и 5-ти клас вече има програми. „Тези деца със старите учебници ли ще започнат и в процеса на обучение ще придобият нови учебници или на 15-ти септември ще има нови учебници за 1-ви и 5-ти клас“, попита той министър Кунева.

 

Мирчев обясни, че от нейния отговор е станало ясно, че ще се започне с някакви стари учебници, ксерокопия, а може и без учебници, после ще се продължи с буквар и с неопределени отделни текстове. Народният представител от левицата припомни, че в началото на годината Меглена Кунева е заявила, че ще поиска среща с народните представители-членове на комисията по образованието и науката, в търсене на изход от тази ситуация. Мирчев обясни, че не е бил канен на такава среща, но е станало ясно, че такава е имало само в рамките на управляващото мнозинство.

 

Депутатът припомни и обещанието на вицепремиера, че няма да допусне хаос и несигурност в системата като започването с един учебник и продължаването с друг, защото това е неприемливо, а също и – че няма да допусне нито едно българско дете да е без учебник на 15-ти септември. „Сега обяснихте, че новите учебници по история ще се появят след 15-ти ноември, а за 1-ви клас ще има някакви текстове към букварчетата“, заяви депутатът от левицата. По думите му това означава, че Кунева е излъгала, направила е популистко изказване или просто е показала некомпетентност. „С началото на новия закон – Вие вече създавате хаос, за който обещавате, че няма да бъде допуснат“, заключи Стоян Мирчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4339 |05.04.2016 Ст. Мирчев: Десницата запълва времето си с вадене на скелети от гардероба . 0| 4378 |04.04.2016 Кунева: 56 на сто от бизнеса у нас не може без политически чадър . 0| 4591 |01.04.2016 Кунева: Закъсняхме с подготовката за председателството на ЕС . 0| 5167 |30.03.2016 Т. Танев: Не ме интересува защо Борисов ме махна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads