Реклама / Ads
0| 4556 |09.08.2017 НОВИНИ

Свидетелството за съдимост ще отпадне половинчато

.
Източник: БГНЕС
Вместо да улесни максимално справките за съдимост с интернет базирана платформа, която е безплатна - например като тази за здравните осигуровки, правителството ще промени 68 закона с доста ограничен ефект.
 

От публикувания законопроект, обещаващ разтоварване на гражданите и бизнеса от административната тежест, става ясно, че облекчение ще има само по отношение на държавните институции - те няма да могат да изискват свидетелството, защото ще си проверяват служебно. Новите текстове няма да доведат до съществена промяна в най-масовия случай - при кандидатстване за работа в частна фирма. Работодателите няма да имат възможност да правят подобна справка служебно, което значи, че хората пак ще трябва да плащат 5 лв. такса и да ходят по гишета. Другата възможност е да правят заявка по интернет, но за целта трябва електронен подпис. Тази възможност съществува от 2013 г., но се използва много слабо. Отпадането на свидетелството бе представено от управляващите като една от основните административни реформи.

Премиерът Бойко Борисов обяви в средата на юни, че документът ще отпадне до месец. Оказа се, че няма как да стане. Следващият срок бе краят на лятото или началото на есента. Сега е записано, че това трябва да стане най-късно до края на годината. Управляващите нямат никаква идея какъв ще е ефектът от частичното отпадане на свидетелството за съдимост, пише в мотивите. Причината е, че не се знае каква част от свидетелствата се издават, защото държавата ги изисква, и колко от тях се представят по искане на частни фирми, пише още "Сега".

"Не е възможно да се извършат конкретни изчисления на административната тежест и ползите от намаляването й на основа на посочените данни, тъй като липсва информация какъв процент от свидетелствата за съдимост се издават на основание на законите, които се предлага да се изменят, какъв процент се издават, за да послужат пред самата администрация (съответно колко са издадени, за да послужат пред бизнеса)", пише в проекта. Статистиката сочи, че само през миналата година са издадени 772 668 свидетелства. За тази услуга държавата е събрала 3 863 340 лв. от такси. В същото време справките, които администрацията е извършила служебно, са далеч по-малко - 240 487. Право на служебни справки сега имат служби като ДАНС и МВР. Сред законите, които трябва да се променят, са този за устройството на територията, за съдебната власт, за конфликт на интереси, за отбраната и въоръжените сили, за обществените поръчки, за МВР и др. Единственият негативен ефект от отпадането на свидетелството е, че държавата ще се лиши от таксата за издаването му, смятат авторите.

Новите разпоредби ще засегнат повече от 5 млн. души, колкото е пълнолетното население на страната за миналата година. Свидетелство за съдимост вече няма да се изисква при постъпване на работа в армията, МВР, в държавната администрация, разузнаването, ДАНС, НСО и др., както и в банки, Фонда за гарантиране на влоговете, НАП, фонда за гарантиране на пенсиите и др. Частният сектор ще бъде пряко засегнат, когато става дума за участие в обществени поръчки или концесии. Свидетелство се изисква и за редица други дейности, за които се издават специални лицензи, като например пренос на еленергия, търговия с оръжия и взривни вещества, търговия в безмитните зони по границите, производство и търговия с лекарства, управление на инвестиционен посредник или финансов холдинг и др.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5383 |15.07.2017 Клас ”Прослужено време” няма да отпадне . 7| 17361 |13.07.2017 Валери Симеонов предлага да отпадне клас за прослужено време . 5| 11729 |28.06.2017 Ген. Стойков: Всички от комисията за изтребителите искахме да отпадне F-16 . 4| 6467 |24.06.2017 Патриотите: Латиницата да отпадне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads