Реклама / Ads
93| 5365 |02.12.2012 НОВИНИ

Мирослав Найденов: Ядем най-евтиния хляб в Европа

.
Мирослав Найденов
Реколтата ни тази година е най-добрата от 20 г. насам, а българинът яде най-евтиния хляб от всичките 27 държави членки в ЕС, включително и в сравнение с държавите около нас, които не членуват в Съюза.
 

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред bTV.

Той посочи, че правителството инвестира в изостаналите региони на България в кризата, за да не се получава разлика в развитието, каквато например има между Северна и Южна Италия. По думите му Северозападна България проблемът е от много години и ще трябва още доста време, за да бъде преодолян. Найденов заяви, че строителството не само на нови магистрали, но и на междуградски и междуселски пътища е много важно за развитието на икономиката на България.

Той съобщи, че от 1 януари 2013 г. няма да може да се произвежда сирене от мляко и от палмово масло в едно и също предприятие. Министърът каза, че би искал на етикетите на продуктите от палмово масло да има надпис "Вредно за здравето", като изрази увереност, че това ще се случи след време.

Преди седмица стартира държавна субсидия в секторите свиневъдство и птицевъдство и това веднага се отрази, тъй като от отраслите излезнаха с 10% намаление на цените, заяви още Найденов.

Министърът потвърди, че има вероятност страната ни да плати солени глоби заради заменките по време на управлението на Тройната коалиция. По думите му, те са правени на принципа "кон за кокошка".

В началото на седмицата Найденов се срещна с представители на Коалиция „За да остане природа в България”, с които обсъди въпроса за воденото от Европейската комисия разследване на заменките на горските земи у нас. Брюксел се съмнява, че в случая става въпрос за нерегламентирана държавна помощ. Ако решението е такова, България ще получи срок, в който да коригира тази помощ.

Ако проверката на Еврокомисията установи, че заменките със земи на територията на страната представляват нерегламентирана държавна помощ, държавата и в частност Министерството на земеделието, няма да обжалват, а ще накажат с актове самите бенефициенти по сделките.

След срещата стана ясно също, че правителството ще си търси разликата между платената цена при въпросните сделки и по-високата реална пазарна стойност. Ще бъде сформирана и комисия по казуса, в която ще участват юристи от земеделското, икономическото, финансовото министерство и представители на неправителствени организации.

В последно време се чуха призиви към управляващите да предприемат мерки за ревизирането въпросните замени. Според министъра на земеделието на този етап това е невъзможно.

Европейското законодателство е такова, че при стартирала процедура статуквото трябва да се запази до крайното решение. Основанието за промяна в закона ще бъде решението на Европейската комисия, обясни Мирослав Найденов.

„Тези, които сътвориха това безумие, този грабеж, сега дават акъл,” коментира възмутен министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5264 |24.11.2012 Мирослава Тодорова: Скандалът Марковска" не е минал напразно . 2| 5105 |16.11.2012 Найденов: ДПС са били по-скромни в заменките от БСП . 12| 5164 |15.11.2012 А. Найденов: Дянков е виновен за бюджетите, но по-виновен е Б. Борисов . 17| 5011 |14.11.2012 Найденов: С вота на недоверие ДПС замазва гафа на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads