Реклама / Ads
4| 4091 |08.05.2019 НОВИНИ

Мирослав Найденов за къщите за гости: Оставките няма да решат проблема

.
Мирослав Найденов
Трябва да се направи анализ и да се извърши проверка. ако има виновен, той трябва да понесе персонална отговорност. Оставките няма да решат проблема, трябва да се поправят грешките.
 

Това коментира пред бТВ Мирослав Найденов, бивш земеделски министър.

Първата година на прием по програмата за къщи за гости е 2010 година, а усвояемостта е около 1%, последната е около 50%. Според Найденов в стремежа средствата да бъдат усвоени, администрацията е била притискана, това обикновено се случва в последната година на програмната, смята още той.

 

"През ДФ „Земеделие” минава най-големият дял от европейските пари и това е факт – още от началото на членството ни през 2007 година. И там, където има огромен финансов поток, е възможно да има и опити за финансови злоупотреби. Вече дали това е така, има компетентни органи, които ще кажат", заяви още бившият земеделски министър.

 

„Не може тези които раздават средствата, да консултират тези, които трябва да ги получат", каза още той.

 

Според него подалата оставка зам-директорка на фонда Иванка Багдатова-Мизова е била консултант по проекта на една от къщите и е имало пропуск да си остави телефона, но тя няма право да бъде такава, каза Найденов.  Тя подаде оставка, след като се появи информация, че  телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола. По думите на Найденов проверката на къщите за гости може да извади наяве и други служители на фонда, които са били консултанти.

 

Според бившия министър големият проблем при така наречените къщи за гости е или системен проблем в последващия мониторинг, който трябва да бъде незабавно отстранен, ако това е така.

 

"Или другото, което разбира се, вече е престъпно, ако има човешка намеса на определени длъжностни лица, определящи критериите за оценка на риска и тези, които попадат в нея", каза още Мирослав Найденов. Съществува програма за оценка на риска на произволни обекти. От фактите обаче става ясно, че има пропуск, подчерта той.

 

Той призова да не се слага петно на цялата програма, тъй като много хора разчитат на тази мярка и този поминък.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4443 |03.05.2019 Консултант по европроекти: Одиторите на къщите за гости трябва да носят отговорност . 13| 4665 |03.05.2019 Прокуратурата проверява Румен Порожанов заради къщите за гости . 0| 4017 |03.05.2019 Прокуратурата отрича къщите за гости да се проверяват заедно със земеделското ведомство . 15| 6049 |03.05.2019 Румен Порожанов пореден ден обяснява, че е невинен за къщите за гости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads