Реклама / Ads
9| 4985 |02.04.2011 НОВИНИ

Мишо Бирата замесен в русенска далавера

.
Михаил Михов
Резиденцията на Тато „Липник” край Русе била придобита със заменка срещу пет маломерни апартамента. В скандална далавера със заменки в Русе се оказа замесено името на починалия преди дни Михаил Миков - Мишо Бирата, съобщи Нова тв.
 

Преди две години бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка „Липник" край Русе е харизана за пет маломерни апартамента в града. Апартаментите са отишли в общинския фонд и са били предназначени за служители на администрацията, но на практика се оказали необитаеми и в три от тях и досега никой не живее. Татовата къща е с разгъната площ от 2766 кв. М. Резиденцията е оценена на 841 960 лв., а апартаментите - на 851 651 лв. След сключването на сделката областният управител Мария Димова, по времето на която е извършена заменката, обявява, че апартаментите дори стрували по-скъпо от самата резиденция и трябвало да се доплащат от държавата, но новите собственици подписали декларация, че няма да искат пари.

Суперсделката с покоите на Тато е осъществена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като преди това държавният имот е деактуван от публична в частна държавна собственост. Промяната е направена единствено за сградата, но не и за горите около нея.

В резиденцията са били провеждани редовно срещите на Тодор Живков и Николае Чаушеску. Тук се намират и двата огледални апартамента, строени специално за тях. Твърди се, че вътре е останала голяма част от обзавеждането както и някои интериорни предмети, поръчани специално за Татовата къща. По този повод точно преди година избухва нов скандал. Придобилата собствеността компания по споразумение трябва да бракува мебелите, ценните предмети и чаршафите, но се оказва, че всичко си остава непокътнато.

Достъпът до сградата е ограничен и външни лица не могат да припарят, макар че земята около нея е държавна собственост и принадлежи на Министерството на земеделието и горите. Красивата постройка остава скрита от хорските погледи зад гъста гора, заобиколена отвсякъде с метални ограждения. Охраната на портала е денонощна, а отпред виси голяма табела „Влизането забранено".

Въпреки дългогодишните скандали около далаверата, никой досега не е споменавал името на Мишо Бирата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7256 |01.04.2011 Уиски и пури до леглото на Мишо Бирата . 7| 6000 |31.03.2011 Смъртта на Мишо Бирата не била насилствена . 0| 5135 |03.02.2011 МТел забъркан в далавера за милиони . 31| 6095 |30.01.2011 Мишо Бирата: Не съм говорил с президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads