Реклама / Ads
17| 5937 |30.01.2008 НОВИНИ

Мистериозна авария сполетя самолета на Първанов

.
Повреда на колесника на президентския самолет наложила самолетът да извърши аварийно кацане на Азорските острови. Първанов, неизвестно защо, отменил посещението си в Мексико и се връща в България.
 

Самолетът на българския президент Георги Първанов "Ту 154" е кацнал аварийно тази нощ на летището "Лажес", на Азорските острови. Пострадали няма. Появил се е технически проблем - повреда в колесника. Това е принудило екипажът да вземе решението да се върне. Наложило се е самолетът да кръжи около 3 часа във въздуха, за да изразходи част от горивото, както се прави в подобни случаи, за да може да кацне без опасност от експлозия отново на Азорските острови.  

Първанов и придружаващата го делегация са пътували за официално посещение в Мексико. Президентският самолет е излетял от летище „Лажес" малко след 21.00 ч. българско време, след като е презаредил с гориво. Малко по-късно заради въпросната повреда на колесника се наложило самолетът да извърши аварийно кацане. Засега предполагаемата причина за инцидента е попадането на птица в колесника на самолета. Вероятно тя му е попречила да се затвори. Въпреки инцидента в самолета не е имало паника и всичко е било спокойно. Президентът Първанов обаче отмени посещението си в Мексико и се очаква днес малко след 21 часа той да се върне в България. Той ще лети с полет на авиокомпания "България еър".

parvanov_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

Големите световните средства за масова информация отбелязват инцидента и известните досега факти.

Началникът на кабинета на президента ген. Никола Колев обясни по НТВ, че инцидентът е станал всъщност след презареждане на самолета, когато не се прибрала носовата стойка. Заради това се наложило да се изразходва горивото във въздуха и като се кацне пак, екипажът трябвало да отстрани проблема, но това не станало. По въпроса за наличието на реална опасност за живота на Георги Първанов, Никола Колев уточни, че винаги има хипотетична опасност, когато се лети, но в конкретния случай непосредствена опасност за живота на държавния глава не е имало. Аварийното кацане било изпълнено професионално и без никакви последствия или опасности.

В подобни ситуации сме изпадали няколко пъти, това не е нещо необичайно, заяви пред Frognews.bg известен наш пилот, който дълги години е бил част от превителствения отряд. Той обаче недоумява, кое е наложило визитата да се отложи. С мен се случи авария, когато бях с държавния глава в Гърция, но тогава бе изпратен друг самолет и продължихме пътуването. Това е нормалната практика, а не отказ от мисията, учуден е специалистът, който не пожела да бъде съобщено името му. Според него има нещо, което не се съобщава. Мексиканската страна би трябвало да е предложила свой самолет за довършване на полета, което било протоколна дейност. Български авиокомпании като "България еър", "Еър виа" и др. също са в състояние да се справят със ситуацията и да изпратят самолет, който да закара Първанов и делегацията в Мексико, категорични са специалисти. Според тях технологичното време да се изясни възникналият проблем е около две седмици. Те обаче се съмняват, че някой ще обяви истинските причини пред българското общество. Почти всички аварии, които са се случвали с правителствения самолет, а те са около двайсетина, са били прикривани, категоричен е бившият пилот от отряда, който сега лети за известна пътническа авиокомпания. Според него грубо се погазват и мерките за безопасност, за което са алармирани всички инстанции, но мерки не се взимат.  

В състава на делегацията на президента са още главният редактор на "Труд" Тошо Тошев, шефката на БНТ Уляна Пръмова, директорът на БТА Максим Минчев, главната редакторка на в. "Стандарт" Славка Бозукова, министри, съветници на президента, както и бизнесмени от неговия приятелски кръг. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4937 |18.01.2008 Заобиколени от съкровища, Путин и Първанов хапват яребица с кестени . 8| 12875 |01.01.2008 Новогодишно слово на президента Георги Първанов . 9| 9768 |04.12.2007 Агенцията за Национална сигурност под крилото на Първанов, „Гоце не е вечен” – каза Татяна Дончева . 14| 5209 |25.11.2007 Кеворкян захапа Първанов, Б. Велчев и Джон Байърли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads