Реклама / Ads
5| 5127 |21.05.2014 НОВИНИ

Митничарският шеф получавал дрога вместо пари за чадър над наркоканал

.
Американската служба за борба с наркотиците ДЕА е изпратила преди около два месеца искане да потвърди оперативни данни за действащ наркоканал, минаващ през България. Едно от имената, посочени в искането, било на арестувания днес заместник-началник на Митница Свиленград Георги Георгиев. Това съобщава „24 часа”, като се позовава на неофициални източници.
 

Задокеанските ни партньори поискали проверка дали той не е съпричастен към наркоканал, в който били замесени около 50 човека. Според ДЕА, каналът тръгвал от Турция и през България и Сърбия стигал до западневропейски държави. ОПеративната информация от партньорските служби показвала, че международните трафиканти, на които митничарят помагал. Прехвърляли дрога от Турция през България към Холандия, Германия и Великобритания.

Според една от версиите, вместо с пари, трафикантите се разплащали с митничарите, които ги покриват, с наркотици. Това е възможно обяснение за наличието на дрога в колата на арестувания митнически началник.

Заповедта за ареста на Георгиев била пазена в тайна до последния момент дори от магистрати и от шефа на митниците Павел Тонев. Георгиев ще бъде разследван за държане на дрога по поръчение на организирана престъпна група. Още няма доказателства, че той е член на групата.

„Той по никакъв начин нямаше пряк оперативен контакт с упойващи и забранени вещества”, коментираха колеги на арестувания. Те разказаха, че ден преди ареста той гледал от трибуните мача между футболните отбори на митничарите от Свиленград и колегите им от Капъкуле. Изобщо не изглеждал притеснен. В началото на седмицата Георгиев си пуснал молба за отпуск за утре и другиден. Предполага се, че е планирал пътуване.

„Георги бе един от задържаните при операция на границата на 30 юни 2011 година. По-късно, обаче, той бе пуснат, а срещу него не бяха повдигнати никакви обвинения”, спомниха си колегите му.

Днешният арест, за който първо БЛИЦ съобщи, се случва точно ден преди делото срещу деветимата обвинени тогава граничари и митничари да започне в Хасковския окръжен съд. Пред Темида митничарите ще отговарят за вземане на рушвети.

Запознати разказаха, че за последните 12 години срещу Георгиев имало десетки сигнали, че покрива и пази контрабандни канали, както от т.нар. турско и китайско карго, така и канали за трафик на цигари и дрога. Инспекторатът на агенцията го е проверявал многократно, но така и не установил конкретни нарушения, извършени от Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4924 |19.05.2014 Задържаха дрога, по-опасна от ЛСД . 1| 5516 |09.05.2014 Хванаха в действие двама производители на дрога . 1| 5944 |28.04.2014 Тършуваха и арестуваха за дрога в Столипиново . 22| 6225 |22.04.2014 МВР разби канал за синтетична дрога в Нови пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads