Реклама / Ads
5| 5419 |13.10.2010 НОВИНИ

Митничарско село изяде постовете на двама

.
Росен Плевнелиев
Оставката на началника на ДНСК Иван Симидчиев е поискал днес министър Росен Плевнелиев. Причината е констатираните нарушения за 45 незаконни постройки при язовира край Ивайловград.
 
По думите на Плевнелиев при този казус е имало едно по-дългосрочно бездействие.

"Той би следвало да е по-активен и по-агресивен в защита на държавния интерес", коментира министърът.

Предстои да бъде сформирана група между МОСВ и МРРБ за проверка за незаконни постройки на 50 големи язовира в страната. Решението е взето на днешното заседание на правителството.

Малко след изявлението на Плевнелиев, от правителсвената информационна служба разпространиха информаци, че по настояване на премиера Бойко Борисов министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов ще освободят от длъжност съответно началника на ДНСК инж. Иван Симидчиев и началника на Митница Свиленград Стефан Марашев. Промените се предприемат във връзка с допускане на незаконно строителство в забранената за застрояване зона на язовир Ивайловград, неупражняване на необходимия контрол в рамките на техните правомощия и злоупотреба с обществено доверие, се казва в официалното съобщение.

„Държавата има воля да се справи с хора, които се разхождат с куфарчета с пари и си мислят, че могат да купуват институции. Хора, които са толкова арогантни, че строят върху държавна земя частни къщи”, заяви Плевнелиев. Вина има и общината, защото именно там се издават разрешения за строеж в самата чаша на язовира.

В казуса с Ивайловград са констатирани 45 абсолютни незаконни строежа и вече е стартирана процедура за тяхното премахване по Закона за устройство на територията. „Проблемът е драматичен“, настоя Плевнелиев.

Специална екшън-група почва проверка и в други язовири в страната. Те са общо 50 в цялата страна и ще бъдат проверявани наред. Спецгрупата е сформирана днес, в нея влизат представители на МОСВ и МРРБ с цел да се разшири обхвата на проверката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4806 |12.10.2010 Прокуратурата на гости в митничарското селце . 14| 5680 |12.10.2010 Азис: Сираци в митничарското село . 4| 6169 |31.08.2010 Двама гинат в зверска катастрофа край Владая . 1| 4751 |22.08.2010 Психар уби дядо си, после рани двама с кола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads