Реклама / Ads
2| 5234 |09.04.2015 НОВИНИ

Митницата опукала 60 бона залудо за тестове за лоялност, дала и 2,5 млн. лв. за обезщетение на уволнените

.
Митницата продължава да е символ на корупцията
Агенция „Митници” е опукала 60 000 лв. за тестове за лоялност. Това е станало между май 2010 г. до март 2013 г., сочи доклад на Инспектората на министерство на финансите, с който Фрог разполага. Според документа парите отишли към фирма „ ОС България” ООД.
 

Препитването било въведено, за да се гарантира, че работещите в системата са чисти като момина сълза, не взимат рушвети, нито пък се поддават на подобно изкушение. Директорът Ваньо Танов обиколи тогава телевизионните студия, за да се похвали, че е създал изключително стабилна система за подбор, с помощта на която във ведомството ще работят честни и достойни митничари. Преди ден, обаче премиерът Бойко Борисов заяви на заседание на министерски съвет, че няма да търпи повече случващото се на границата. Оказа се, че тестваните за лоялност митничари безогледно си затварят очите за контрабандата, дори когато са предупредени за нея от колегите си в съседна Турция.

Негативната констатация на министър-председателя за работата на митничари и граничари поставя въпросът доколко адекватни са били прилаганите тестове и дали парите не са отишли залудо. Тогавашната шефка на човешки ресурси Елена Кирилова си „върза гащите”, като заяви пред медиите: Засега нашата задача е да изготвим по-задълбочен анализ на резултатите от тестовете на служителите там. Въпреки всичко българското законодателство не позволява „уличените” в склонност към лъжа или корупция да бъдат уволнени на базата на този тест. Той само може да даде информация на ръководството с какви хора разполага – и така да започнем да ги наблюдаваме”.

 

Това изказване поставя на дневен ред два съществени въпроса. Първият е защо ще се дават средства за инструмент, който очевидно не е достатъчно ефективен. И второ-какъв е резултатът от наблюденията върху „съмнителните” обекти, ако е имало изобщо такива, коментират депутати, запознати с работата на ведомството.

Констатациите на Инспектората са, че изплатената сума на фирмата за 2012 г., която е в размер 28 199, 60 лв., попада в хипотезата на чл. 14 от Закона за обществените поръчки. Изводите на проверяващите са, че при това положение за услугата е трябвало да се съберат оферти с публична покана.

В документа се поставят и въпроси, свързани със законността на прилаганите тестовете. Отбелязва се, че през юли 2013 г. омбудсманът Константин Пенчев е писал писмо до министерство на финансите, с което е алармирал, че психологическите тестове за интегритет не са регламентирани в действащата нормативна уредба за провеждане на конкурси за държавни служители. Омбудсманът е отбелязал още, че в резултат на това служители, които успешно са издържали нормативно установения тест, неоснователно са били лишавани от правото им на участие в интервю. На базата на писмото на Константин Пенчев, проверяващите излизат с констатацията: „Въпреки направените от омбудсмана препоръки, до момента няма информация за предприети от директора на Агенция „Митници” мерки, гарантиращи провеждането на конкурси според нормативните правила”.

Не случайно финансовите загуби на държавата от делата, които са завели отстранените тогава митничари, възлиза на няколко милиона лева. Разчетите показват, че съотношението на спечелените и загубени дела е 100/123 в полза на оспорващата страна. В следствие на това общият размер на платените обезщетения и съдебни разноски по загубените от Агенция „Митници” дела, възлизат на 532 636,07 лв. Отделно от това към тази сума се прибавя и изплатените обезщетения при съкращения, които са близо 2 млн. лв. Така целият масраф на държавата за разноски и обезщетения възлиза на 2 379 480,88 лв., показва документът.
Наскоро митничар описа работата във ведомството лаконично: Митницата е като каца с мед. Само топиш ръцете и ближеш.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4616 |07.04.2015 До 30 бона глоба за българско агнешко-менте . 2| 4425 |26.03.2015 Шефът на свиленградската митница излезе на свобода срещу 5 бона . 2| 4153 |24.03.2015 Руснака „врътна” по телефона пенсионер с 6 бона . 25| 8562 |27.02.2015 Скандал! Библиотекарският гълта 150 бона, за да обучава служители на ДАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads