Реклама / Ads
5| 4270 |22.01.2015 НОВИНИ

Митов: Членството ни в НАТО гарантира сигурността ни

.
Министърът на външните работи Даниел Митов Източник: Булфото
Срещата днес е гарант за мира и ценностите, които споделяме, заяви на пресконференция президентът Росен Плевнелиев след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
 
Информирах го, че тежката икономическа ситуация в страната през изминалата година не позволи в бюджета за 2015 да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото преди. Сумата е около 30 млн. евро по-малко.

Искам военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да изпълним поетия ангажимент, посочи Плевнелиев. България разчита на своите партньори за превъоражаване. Целта е да намалим зависимостта от един доставчик на военни технологии. Това е национален приоритет и като държавен глава аз следя това изпълнение, подчерта Плевнелиев. България ще продължи да специализира в киберсигурността, логистиката и разузнаването, увери той.

Членството на България в НАТО като лоялен и предвидим съюзник гарантира сигурността на страната и допринася за сигурността на целия регион и на всички съюзници в Алианса, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на срещата.

 

Заедно с Столтенберг обсъдиха най-важните теми от дневния ред на НАТО, като поставиха акцент върху регионалната и енергийната сигурност, както и върху изпълнението на Плана за действие за готовност на Алианса, който бе утвърден от държавните и правителствени ръководители на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

 

Планът е цялостен пакет от мерки за отговор на заплахите за сигурността на държавите-членки на НАТО, произтичащи както от събитията в Украйна, така и от развитието на обстановката в Близкия изток и Северна Африка.

 

Митов и Столтенберг се спряха и на въпроса за модернизацията на българските въоръжени сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост. Генералният секретар подчерта, че приносът на България за регионалната сигурност на Югоизточна Европа, както и участието й в операциите на НАТО в Косово и Афганистан е от изключителна важност за Алианса. Той заяви също, че България е ключова страна и по отношение на енергийната сигурност - въпрос от стратегическо значение за НАТО.

 

Относно отношенията НАТО-Русия, двамата потвърдиха позицията, че е необходима ясна и убедителна промяна в действията на Русия, която да демонстрира спазване на международното право и принципи. Посочиха също, че вратите за диалог с Русия са отворени, но засега липсва доверието, на което този диалог трябва да се основава.

 

Сред темите на разговора бе и разширяването на НАТО, като българският външен министър изтъкна, че България е последователен поддръжник на политиката на „отворени врати", включително по отношение на страните от Западните Балкани. Генералният секретар заяви, че най-важното послание, което иска да изпрати от София е, че Алиансът е решен да направи всичко необходимо, за да защити съюзниците и да гарантира тяхната сигурност.


Срещата бе предшествана от митинг на атакисти и граждани, които поискаха излизане от НАТО и референдум дали България да остане в ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4373 |22.01.2015 Премиерът Борисов и генералният секретар на НАТО обсъдиха сътрудничеството в рамките на Алианса . 7| 4017 |22.01.2015 Генсекът на НАТО у нас . 15| 4335 |21.01.2015 Шефът на НАТО пристига утре в България . 26| 9432 |21.01.2015 Милен Цветков пред Фрог: Непрекъснато водя битка да говоря свободно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads