Реклама / Ads
8| 4740 |18.07.2016 НОВИНИ

Митов: Наредих изрично на посланик Нейнски да не говори публично

.
Даниел Митов
Вярно е - аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори пред медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления”. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в Брюксел във връзка с твърденията, че посланикът на България в Турция Надежда Нейнски има забрана да прави изказвания за ситуацията в южната ни съседка, предаде агенция ”Фокус”.
 

"Публичните изяви и послания се централизират в случая”, добави той. „Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда – български граждани, които се намират в Турция”, каза министърът.

 

 

„Задачата на госпожа Нейнски като посланик е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите”, каза Митов.

 

„Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба”, подчерта министър Митов. „Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Имаме си наредба, вътрешен правилник, аз съм издал и заповед по въпроса. Така че в случая няма нищо необичайно”, подчерта той.

По думите му това не е конвенционална ситуация, не е нормален консулски случай.

„Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция”, обясни Митов. Той беше категоричен, че това са сериозни неща и затова се централизират посланията.

 

„В случая само премиерът Борисов е имал право да прави изказване, подкрепен от външния си министър, от министъра на отбраната, от службите и т.н. на базата на събрана информация”, каза министърът. По думите му така се реагира в подобни ситуации. „В случая посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления и това е принцип в случая. Видяхте, че няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявление по националните и медии от Истанбул или Анкара”, каза Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4248 |15.07.2016 Митов: Няма кауза, която да оправдава смъртта на невинни жертви . 2| 4507 |29.06.2016 Митов: Русия води политика на конфронтация . 25| 6244 |22.06.2016 Митов: Във Варшава ще искаме укрепване югоизточния фланг на НАТО . 26| 4600 |18.06.2016 Митов: Трябва да има засилени учения в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads