Реклама / Ads
9| 5204 |18.05.2011 НОВИНИ

Хр. Митрева: Имаше списъци с имена от ГЕРБ!

.
Христина Митрева
На въпрос имало ли е списък с имена за назначение на хора на ГЕРБ в териториалните поделения на НОИ, Христина Митрева отговори, че е упражняван натиск от управляващата партия, особено в първите месеци на нейното управление, за да бъдат назначават служители без необходимата подготовка. Това стана ясно непосредствено след като парламента прие оставката й като шеф на НОИ.
 

Разбира се, че имаше и списъци, и имена, категорична бе Митрева. Тя обясни, че въпреки всичко е имало обективни конкурси за нови директори и така са били назначени четирима нови директори от ГЕРБ. Те обаче са били подготвени много добре. 18 директори пък са защитили позициите си. Това беше също една от причините за създаване на напрежение, обясни Митрева. „Искаха не 4, а 17 души“, каза още тя.

При влизането й в залата за пресконференции, тя бе посрещната с бурни аплодисменти. Десетки служители на института станаха на крака. По време на цялата пресконференция Митрева говореше с треперещ глас, а на няколко пъти дори се просълзи. Нейни колеги признаха, че тя е поела много голяма тежест на плещите си и й се извиниха, че не са я защитили, когато е трябвало.

Няма да поема отговорност и вина за подвеждане в приходите, защото това е несъстоятелно, категорична бе Христина Митрева.

“Като осигурителен институт ние изпълняваме политиките, тоест изпълняваме и социалната, и финансовата политика. Няма да се спирам на това – как се прави бюджетът, много думи бяха казани. Не е въпросът в моята оставка, защото аз си я подавам и искам достойно да си отида. Аз искам да защитя колегите си от НОИ, защото там работят едни изключителни експерти. Когато на една институция се блокира работата, тъй като от два месеца работата на института се блокира поради това, че аз съм изолирана от двете водещи министерства, на които изпълнявам политиките – МТСП и Министерство на финансите, това пречи на работата на институциите. Един човек идва и си отива. Аз ще си отида от тази институция, но аз искам тази институция да продължи. Защото това е социална институция и хората не заслужават такова отношение, нито хората, които работят в институцията, заслужават такова отношение”, каза още управителят на НОИ в оставка.

Излезе, че аз съм човекът-оркестър с всичко това, което ми се приписва – от мен зависи бюджета, защото аз съм подвела, аз въвеждам нова осигурителна вноска, т.е. аз правя политика и за здравните вноски съм виновна, и за вдигането на възрастта. Аз не знаех, че толкова голямо влияние имам върху всички, каза тя.

Според нея е ясно, че не може НОИ да е единствената институция, а още по-малко управителят й, който да поема цялата отговорност за това, което се случва в пенсионната система. “Много скоро това, което се говори за надвишаване на приходите, а то е и от прекалено оптимистичната макрорамка, която ние сме спазвали, ще се види какво се случва и с данъците. Дай Боже, да успеят да съберат приходи от вноски от данъци, но аз мисля, че по-скоро една друга дискусия ще тръгне и тя няма да е за осигурителните вноски – че те са надвишени или надценени и е подведено правителството и Министерство на финансите, а че това е една обективна картина на състоянието на икономиката и пазара на труда и ще се отрази върху данъците”, коментира Митрева.

Аз ще си отида, но по-важното е институтът да остане, подчерта Митрева. Тя даде два примера, в които НОИ е бил изолиран. Единият пример е свързан, че това, че при изготвянето на закона за надомната работа не са участвали експерти от НОИ. „Всичко, което се случва в трудовите отношения и по Кодекса на труда, рефлектира върху осигурителните отношения, т.е. не може да няма координация между институциите, защото хората си търсят правата от НОИ”, обясни Митрева.

Вторият случай на изолация е свързан със спогодбата за руските пенсии. Тя е в сила от март миналата година и урежда възможността за сумиране на осигурителният стаж, придобит в двете държави, когато това е необходимо за възникване на право на пенсия и на обезщетенията за болест и майчинство.

Митрева обясни, че при въпрос в Народното събрание за това какво се случва с руските пенсии, НОИ са дали много обоснован отговор и са приложили писмо от Руския пенсионен фонд. В същото време в парламента социалният министър Тотю Младенов не е прочел становището на НОИ, а съвсем друго писмо. „Когато една институция прилага правото и изпълнява политиките, тя не може да е изолирана от хората, които правят тези политики”, коментира Митрева.
Тя заяви, че в разговор със социалния министър много ясно й е било заявено, че ако не подаде оставка, изолацията на НОИ ще продължи.

„Никога не съм викана в Народното събрание за отчет. Вие журналистите много повече знаехте за работата ни, отколкото тези, които ми хвърлиха обвиненията”, коментира тя. Митрева допълни, че предимно от медиите е научавала какво предстои да се случи в системата.

Тя добави, че ако бъде поканена като експерт ще продължи да помага. „Няма да играем ролята на обидени. Ако ме поканят, ще продължа да помагам, защото това е моят живот”, каза още Христина Митрева.

По време на пресконференцията представители на КНСБ в НОИ благодариха на Митрева за положените усилия в осигурителния сектор и я помолиха за извинение, че когато е трябвало не са я защитили.

По-рано през деня опозицията в лицето на БСП и ДПС обвини управляващите, че са оказали сериозен натиск върху Христина Митрева, за да подаде оставка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5542 |16.05.2011 Хр.Митрева: Оставка не съм подавала, не ми е поискана . 5| 5205 |23.04.2011 МВнР съобщи имената на загиналите в Бордо . 13| 5873 |19.04.2011 Ц. Цачева: Стана веселба около имената на кандидат-президентите . 6| 5080 |11.04.2011 Рекорд! Над 160 хил. излязоха от избирателните списъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads